Tači: „Realno je da 27. juna u Vašingtonu postignemo dogovor“

0
Profimedia

Hašim Tači izjavio je danas da je realno moguće da se na sastanku predstavnika Beograda i Prištine 27. juna u Vašingtonu postigne sporazum o normalizaciji odnosa.

„Dakle, ako 27. juna ne bude postignut sporazum, Kosovo i Srbija će biti gubitnici. Ako se postigne dogovor, obe strane će pobediti i na taj način steći evroatlantske vrednosti, a naravno, posvećenost Sjedinjenih Američkih Država pokazuje se u odlučnosti da se postigne dogovor izmedju neprijateljskih zemalja i naroda sada i više od jednog veka. Ja verujem da to sada mogu učiniti samo SAD, rukovodstvo predsednika Trampa i posvećenost koju ambasador Grenel pokazuje“, rekao je Tači u intervju za program na albanskom Glasa Amerike.

Tači je rekao da očekuje da će Priština od sporazuma imati koristi u svim oblastima.

„Očekujem da će imati dobitak u ekonomskom polju, u polju unutrašnje konsolidacije, dobrosusedskih odnosa u regionu, otvaranja perspektive što je moguće bliže NATO-u i istovremeno perspektive za članstvo u Ujedinjenim Nacijama“, rekao je Tači.

On je naveo da treba shvatiti da ceo ovaj proces nije stvar odluke, već obaveze koja se mora ostvariti u narednim nedeljama i mesecima.

Sporazum će, prema njegovim rečima, obezbediti „poštovanje Ustava, teritorijalnog integriteta i suvereniteta“.

„Nema potrebe za brigom, ali pozivam sve da ne stvaraju paniku, konfuziju i ne predstavljaju lažne vesti“.

Tači je rekao da neće biti korekcije granica ali da očekuje da će posle sporazuma, kao dve suverene države, raditi demarkaciju granice, kao što je to bio slučaj sa Severnom Makedonijom i Crnom Gorom.

Prema njegovim rečima inicijative SAD i EU nisu razdvojene.

„Juče sam se sastao sa gospodinom Lajčakom, važno je da Evropska unija stoji, da bude jedinstvena u odnosu na Kosovo i zapadni Balkan. Ali ono što želim istovremeno da naglasim je da mislim da će se dva procesa međusobno nadopunjavati, ali Sjedinjene Države su jedan korak ispred, jasnije su, tačnije, brže, preciznije i odlučnije u nastojanju da postignu ovaj sporazum“, rekao je Tači.

(Beta)