Tači pozvao na poštovanje odluke Ustavnog suda i što brže formiranje Vlade

0
Foto: Profimedia

Predsednik Kosova Hašim Tači pozvao je danas rukovodioce institucija Kosova i političkih stranaka da poštuju odluku Ustavnog suda koji je njegovu uredbu o mandataru za sastav Vlade proglasio ustavnom.

“Kao predsednik pozdravljam odluku Ustavnog suda koja trasira put formiranju nove vlade. Bio sam oprezan u svakom koraku koji sam preduzeo da se pridržavam Ustava. Potvrđeno je to sinoć jednoglasnom odlukom sudija Ustavnog suda. Najvažnije je da je potvrđeno da je Skupština najviša politička institucija u zemlji”, rekao je Tači na konferenciji za medije.

Prema njegovim rečima, nova vlada mora biti formirana što je pre moguće.

“Okolnosti zahtevaju efikasnu i efektivnu Vladu. Pozivam sve institucije i stranke da sprovode sve odluke Ustavnog suda”, rekao je on.

Ustavni sud Kosova je u četvrtak uveče saopštio da je Tačijev ukaz o određivanju Avdulaha Hotija sa mandatara za sastav nove Vlade zasnovan na Ustavu Kosova i ocenio da izglasavanje nepoverenja Vladi nužno ne treba da vodi ka raspuštanju Skupštine i vanrednih parlamentarnih izbora.

Izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola Von Kramon zatražila je da sve strane poštuju odluku Ustavnog suda koja je dala zeleno svetlo za formiranje Hotijeve vlade.

U postu na Tviteru, Kramon je rekao da nema alternative nego da se prihvati odluka i dodala da bi politička promena mogla da se dogodi kada budu održani sledeći izbori.

“Ne postoji druga opcija osim da prihvatimo odluku Ustavnog suda. Ako želite političku promenu, to morate da potražite na sledećim izborima”, napisala je ona.

(Beta)