Tači: Nemam volje da učestvujem u pregovaračkom procesu koji vodi Lajčak. Mogu sa Merkel i Makronom…

0

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da neće biti deo dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije koji vodi izaslanik Evropske unije Miroslav Lajčak.

“Lično ću se kao predsednik odazvati pozivima na samite koje će voditi Merkel, Makron, ali nemam volje da učestvujem u pregovaračkom procesu koji vodi Lajčak”, rekao je Tači u obraćanju medijima tokom posete Privrednoj komori Kosova.

Rekao je da ima puno poverenje u američko rukovodjenje dijalogom, ocenjujući da će oni uspešno zaključiti dijalog.

“Bez vodeće uloge Sjedinjenih Država, nema faktora koji te stvari pokreće. Svakako volja EU u tom pogledu je ohrabrujuća. Ali lično nisam u kontaktu sa Lajčakom i ne znam dokle su pregovori Lajčak-Kurti-Borel stigli. Pred nama su dva pregovarača koji dolaze iz zemalja koje nisu priznale Kosovo”, rekao je kosovski predsednik.

Govoreči o premijeru Aljbinu Kurtiju, Tači je rekao da je došlo vreme da se Kurti i, kako je naveo, njegova grupa suoče sa pravdom.

“Pre nego što je razmislio o drugim koracima, Kurti i njegova grupa treba da se suoči sa pravdom. I on i Dželjalj Svećlja, kao i ministarka pravde Aljbuljena Hadžiu, koji su ovih meseci kršili i ustav i zakone”, kazao je on.

Nemoguće je znati kada će se dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije nastaviti, kazao je Tači i dodao da ohrabruje američka posvećenost.

“Niko ne može odrediti dan ili nedelju kada će se dijalog nastaviti. Ohrabruje američka posvećenost da se stvari guraju napred dok nas ohrabruje interesovanje Evropske unije”, kazao je on.

Tači je nazvao neuspelom Vladu u pogledu ekonomskog oporavka tokom pandemije COVID-19.

“Kosovo postepeno ali uspešno prevazilazi ovu vanrednu situaciju. Obaveza je da se institucije zemlje vrate sa maksimalnom posvećenošću normalnom životu, ali da imamo i ekonomski oporavak. Svi ćemo raditi zajedno, jer je od vitalnog značaja da dobijemo kompletan i jasan paket. Nažalost, do sada smo imali neozbiljan i neuspešan vladin pristup u pogledu ekonomskog oporavka”, rekao je Tači.

(Beta)

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-436-od-14-maja/