Tači najavio, pa otkazao obraćanje javnosti o haškoj optužnici

0
Foto: Profimedia

Kosovski predsednik Hašim Tači prvo je najavio, pa otkazao obraćanje javnosti povodom predloga optužnice Haga protiv njega, a zbog ratnih zločina, prenosi Kosovo onlajn.

Tači će se obratiti sutra poprvi put posle informacije da je protiv njega Specijalno tužilaštvo u Hagu podiglo optužnicu za ratne zločine, zbog čega se vratio iz Vašingtona gde je trebalo da prisustvuje sastanku u Beloj kući sa Ričardom Grenelom i predstavnicima zvaničnog Beograda, prenosi B92.

“Javno obraćanje predsednika Republike Kosovo Hašima Tačija, koje je najavljeno za danas, pomera se za sutra u 20 časova”, saopšteno je iz Tačijeve kancelarije za informisanje.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu saopštilo je da je Specijalizovanim većima Kosova podnelo na razmatranje optužnicu u deset tačaka kojima se Hašim Tači, Kadri Veselji i druga lica terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina tokom sukoba na Kosovu, uključujući ubistvo, prisilno odvođenje lica, progon i mučenje.

Kako smatraju poznavaoci ustavnog prava i Ustava Kosova, Tači nije dužan da podnese ostavku na mesto predsednika sve dotle optužnica protiv njega ne bude potvrdjena od strane sudije prethodnog postupka Specijalnog suda.

Ako se to desi, on je dužan da odmah podnese ostavku jer je Ustavom Kosova predvidjeno da funkciju predsednika ne može da obavlja lice koje je optuženo za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

U slučaju ostavke predsednika, na toj funkciji ga zamenjuje predsednik Skupštine Kosova.

Na Kosovu ima različitih mišljenja ocena treba li Tači odmah da podnese ostavku i da se sa optužbama Specijalnog suda protiv njega suoči kao običan gradjanin ili da, ukoliko to ne učini, “nanese veliku štetu Kosovu”.

(Beta)