“Ta šarmantna žena, Zaharova, veliki je prijatelj Srbije…”

0
Foto Nedeljnik

(Beta) –  Predsednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj izjavio je danas da bi Ambasada Srbije, ako do toga dođe, trebalo da se premesti iz Tel Aviva u onaj deo Jerusalima koji je bilo u sastavu Izraela i pre junskog rata 1967. godine.

Rekao je da je za njega “najbolnija” ta tačka dokumenta iz Vašingtona potisanog u petak, tokom sastanka predstavnika Srbije i Kosova.

“Mislim da ćemo ublažiti ljutnju države Palestine i naših drugih prijatelja u svetu ako insistiramo kod Izraela da naša ambasada u Jerusalimu bude na onom mestu koje neosporno pripada državi Izrael, pre (izraelskog) osvajanja (ostaka tog grada i drugih teritorija) u juna 1967. godine”, rekao je Šešelj novinarima.

On je rekao da se Srbija trudila da ima uravnotežen odnos sa Izraelom i Palestinom, ali da je ovom odrebdom iz Vašingtona “klatno otišlo suviše na jednu stranu” i boji se da bi to moglo poremetiti odnose sa Palestinom.

“To bi bila velika šteta, jer država Palestina, i pored principijelnih razloga zbog kojih smo je dosad podržavali, ima i veliki politički značaj jer je mezimče arapskih i islamskih zemalja”, rekao je Šešelj.

Analizirajući sve tačke dokumenta iz Vašingtona, on je rekao da su “režimski mediji i režimski funkcioneri to proglasili zvezdanim, istorijskim trenutkom, dok su ga drugi nekritički nipodaštavali”.

Kako je rekao, “ne zna da li je istina negde na sredini, ali nije na krajnjim polovima reagovanja”.

Šešelj je, kao potpuno neprihvatiljivu, naveo tačku u kojoj je pristajanje Srbije da uvede moratorijum na kampanju povlačenja priznanja Kosova. U tom slučaju, rekao je on, SRS poziva Risiju, Kinu i druge prijatelje Srbije da oni preduzmu takve korake jer “povlačenja daju izuzetne efekte”.

Komentarišući jučerašnji foto-komentar portparolke Ministarstva spoljnih poslova Rusije, Marije Zaharove, Šešelj je rekao da se ta “šarmantna žena, veliki prijatelj Srbije, našalila na grub način” s tim kako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić sedeo tokom razgovora s predsednikom SAD Donaldom Trampom.

Šešelj je rekao da su bila “prenaglašena” reagovanja iz Beograda na komentar Zaharove, kojima je poručeno da ona treba da se stidi.

Rekao je i da je “primetio da se na režimskim medijima sve češće pojavljuju propagatori NATO” i procenio: “Ako bismo se posvadjali s Rusijom, borba oko Kosova bila bi izgubljena”.