SzS: Ustavni sud je postao mesni odbor Srpske napredne stranke, rušitelja ustavnog poretka…

0
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

Obrazloženje Ustavnog suda kojim se odbacuje inicijativa Saveza za Srbiju (SzS) za ocenu ustavnosti proglašenja vanrednog stanja predstavlja politički dirigovanu odluku kojom se taj sud stavio na stranu rušitelja ustavnog poretka i pokazao da nije ništa drugo nego mesni odbor SNS, izjavio je danas predsedavajući SzS Janko Veselinović. 

On je novinarima ispred Ustavnog suda rekao da je ta institucija jutros dostavila pisani dokument povodom inicijative koju su predstavnici SzS podneli još 30. aprila. 

“Tada nije radio nijedan ulaz u Ustavni sud, a sudije su bile u svojim stanovima ili vikendicama. Njih uvođenje vanrednog stanja i način na koji je to urađeno apsolutno nije zanimalo”, rekao je Veselinović.

Naveo je da se u dopisu Ustavnog suda ne pominju imena podnosilaca inicijative, što se po njegovim rečima, prvi put dešava.

“U dopisu ne piše da je to odgovor na našu inicijativu kako ne bismo mogli da reagujemo. Mi nemamo dokaz da je Ustavni sud razmatrao našu inicijativu”, rekao je predsedavajući Savezu za Srbiju. 

Predsednik Državotvornog pokreta Srbije Slobodan Samardžić ocenio je posle obrazloženja Ustavnog suda da Ustav Srbije “više nema zaštitnika” u toj instituciji. 

“Ustavni sud je morao da utvrdi da je došlo do uzurpacije nadležnosti skupštine. Sada je ostalo samo na srpskoj opoziciji da brani Ustav”, rekao je Samardžić. 

Predsedavajući SzS je dodao da se opoziciji koja bojkotuje izbore 21. juna pridružio i Pokret Slobodna Srbija, a da su podršku pružili i Lokalni front iz Kraljeva i samostalni poslanik Đorđe Vukadinović.

(Beta)