SzS: Opozicija je potpuno saglasna da je sastav skupštine nelegitiman

2
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

Srpska opozicija saglasna je da je poništavanje neregularnih izbora i pripremanje slobodnih i poštenih izbora u skladu sa praksom u drugim zemljama Zapadnog Balkana jedini način da Srbija ne zapadne u ambis i dodje u grupu zemalja poput Severne Koreje, Belorusije i Turkmenistana.

Kako je saopštio Savez za Srbiju, opozicija već duže od godinu dana poručuje gradjanima Srbije, režimu, ali i predstavnicima Evrope da u našoj zemlji ne postoje uslovi za fer i poštene izbore, medijska situacija i ucene i pritisci na birače su bili ključni argumenti za to.

“U nedelju je ceo svet mogao da vidi kako izgleda i sam izborni dan u Srbiji. Rezultat je potpuno nelegitiman saziv Narodne Skupštine, bez ijedne opozicione stranke u parlamentu, što je slučaj bez presedana medju zemljama Evrope i državama kandidatima za članstvo u EU”, navedeno je u saopštenju.

U SzS ocenjuju da su zato logične ocene velikog broja medjunarodnih zvaničnika da izbora u Srbiji nije bilo odnosno da su nedeljni izbori bili ruganje demokratiji.

“Navodi nezavisnih posmatračkih misija, navodi OEBS-a o neravnopravnoj zastupljenosti u medijima kao i brojni dokazi nezakonitog pritiska na birače i korišćenja javnih dobara u funkciji vladajuće stranke, zahtevaju temeljnu promenu uslova u kojima se nalazi politički život u Srbiji”, navedeno je u saopštenju.

2 KOMENTARA

  1. “Kako je saopštio Savez za Srbiju, opozicija već duže od godinu dana poručuje gradjanima Srbije, režimu, ali i predstavnicima Evrope da u našoj zemlji ne postoje uslovi za fer i poštene izbore, medijska situacija i ucene i pritisci na birače su bili ključni argumenti za to.” Ово је један од циљева бојкота (или ванинституционално, јер је очигледно да се другачије не може остварити) и то се мора спровести као један од основних предуслова сваких следећих избора. Коначно и институције морају профункционисати, јер у супротном ништа од услова за фер и поштене изборе није оствариво. Долазак, вршење функције и одлазак са власти, морају бити враћени у институционалне оквире. Ко ће, после тога, бити на власти, ови, они, неко трећи, одредиће искључиво грађани.

  2. Sad ste se setili?
    Pa vi ste, braco, sami sebe ukopali i takio ukopani cete i ostati, jer niti umete, niti zelite da se ujedinite, a ovako razdvojeni ste sitna riba pljuckavica!

Comments are closed.