SZO: “Zabrinjavajuće spor tempo vakcinacije u Evropi, produžavate pandemiju…”

0
Profimedia

(Beta-AFP) – Svetska zdravstvena organizacija (SZO) kritikovala je danas “neprihvatljivu” sporost vakcinacije protiv koronavirusa u Evropi, koja je mesecima suočena sa veoma zabrinjavajućom epidemiološkom situacijom.

“Sporim tempom vakcinacije produžava se pandemija”, saopštio je evropski ogranak SZO i ukazuje da je broj novih slučajeva u Evropi naglo povećan u poslednjih pet nedelja.

Direktor SZO za Evropu Hans Kluge poručio je da su “vakcine najbolji put za izlazak iz pandemije”. “Ne samo da deluju, već su i vrlo efikasne u ograničavanju infekcija. Ipak, primena ovih vakcina je neprihvatljivo spora”, naveo je Kluge u saopštenju. 

“Da budem jasan: moramo ubrzati proces povećanjem proizvodnje, smanjenjem prepreka za isporuku vakcina i upotrebom bilo koje doze koju imamo na zalihama”, istakao je Kluge.

Kluge je takođe upozorio da je veoma zabrinjavajuća situacija u regionu u poslednjih nekoliko meseci.

U evropskom regionu SZO, koji uključuje pedesetak zemalja uključujući Rusiju i nekoliko država centralne Azije, broj preminulih prošle nedelje premašio je 24.000 i “ubrzano” se približava milionskoj brojki, navodi ta organizacija.

Broj novozaraženih je na nedeljnom nivou dostigao 1,6 miliona, dok je bio ispod milion pre samo pet nedelja, ukazuje SZO.