SZO: “Virus verovatno prešao na ljude sa slepog miša preko druge životinje”

0
Foto: Profimedia

Međunarodna ekspertna misija, koja je boravila u Vuhanu, zaključila je da je vrlo verovatno da je uzročnik kovid-19 prešao sa šišmiša na ljude preko neke druge životinje, istovremeno gotovo potpuno isključujući mogućnost da je virus “pobegao” iz neke laboratorija, prenosi N1.

Stručni tim je tezu o „posrednom domaćinu“ virusa ocenio „veroatnom do vrlo veroatnom“ dok je za tezu o „begu“ virusa iz neke laboratorije napisao da je “ malo verovatna“ u dugoočekivanom izveštaju tima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) čiji je primerak nabavila francuska novinska agencija Afp pre službene objave.

Izveštaj međunarodne misije u Vuhanu je s velikim interesovanjem iščekivano od odlaska tima iz Kine pre više od mesec dana.

Olaganje u objavi zaključaka tima, izrađenih u saradnji sa kineskom stranom, pripisane su problemima u koordinaciji i prevodu dok se u pozadini odvijao diplomatski rat oko sadržaja toga izveštaja.

Na konferenciji za novinare u Vuhanu 9. febtuara, na kraju boravka međunarodnih stručnjaka u Kini, članovi toga tima i predstavnici kineske strane jasno su rekli da ne mogu još da izvuku nikakve čvrste zaključke.

Ali tada su rekli da su radili na rangiranju brojnih teza prema njihovoj verovatnosti.

Nedostajuća karika

Stručnjaci veruju da je virus SARS-CoV-2, koji izaziva bolest kovid-19, potekao od šišmiša.

Jedna od analiziranih mogućnosti bila je da je virus direktno prešao sa šišmiša na čoveka. Prema konačnom izveštaju stručnog tima ta mogućnost je „moguća do verovatna“.

Prema stručnom timu od svega je najverovatnije da je virus sa šišmiša prešao na neku drugu životinju koja je zatim zarazila ljude.

„Iako su najsrodniji virusi pronađeni kod šišmiša, procenjuje se da je evolucijski razmak između tih virusa i virusa SARS-CoV-2 nekoliko desetina godina, što upućuje na nedostajuću kariku“, navodi se u izveštaju.

„Varijantu da je virus preko posrednog domaćina prešao na ljude smatramo verovatnom do vrlo veroatnom“, navodi se, ali se ne objašnjava koja bi to životinja mogla da ima ulogu u prenošenju virusa sa šišmiša na čoveka.

Izveštaj nije isključio zaleđenu hranu kao put prenosa virusa, a radi se o omiljenoj tezi Pekinga, jer se čini da virus može da preživi temperature ispod nule.

„Unos putem hladnih/prehrambenih kanala smatra se mogućim“, piše u izveštaju.

Na kraju izveštaj je analizirao i ideju ‘bega’ virusa iz neke laboratorije, na primer iz Instituta za virusologiju u Vuhanu, što je teorija koju je zastupao bivši američki predsednik Donald Tramp i njegova administracija.

U izveštaju se navodi da nema nijednog zapisa o postojanju nekog virusa sličnog virusu SARS-CoV-2 u bilo kojoj laboratoriji pre decembra 2019. i ističe da su u laboratorijama u Vuhanu na snazi visoki sigurnosni standardi.

„Laboratorija kao izvor pandemije smatra se veoma malo verovatnim“, piše u izveštaju.