SZO: Svi kontakti moraju da se testiraju, bez obzira da li imaju simptome ili ne

1
Foto Profimedia

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da sve osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženima kovidom-19 trebaju da se testiraju, pokazivale one simptome ili ne, prenosi N1.

To je preporuka stručnjaka  SZO, upitanih na konferenciji za novinare o stanju u SAD gde su epidemiolozi ocenili da testovi nisu potrebni za one koji nemaju simptome bolesti.

U odgovoru na pitanja novinara o toj temi, epidemiolog SZO Maria Van Kerkhove nije komentarisala stanje u SAD, ali je rekla da ta UN agencija preporučuje da se, ako je moguće, svi “kontakti testiraju, nezavisno od razvoju simptoma”.

“Znamo da osobe koje imaju simptome prenose virus, a znamo i da osobe koje nemaju simptome takođe mogu da prenesu virus”, izjavila je. 

Ona je naglasila važnost testova, koji bi trebali da se upotriebljavaju za pronalaženje aktivnih slučajeva i njihovu izolaciju kao i za traženje njihovih kontakata. 

Promena smernica je diskretno obavljena i objavljena na stranici Centra za prevenciju i borbu protiv bolesti (CDC), a mediji su upozorili na uticaj Bele kuće na tu odluku.

Predsednik Donald Tramp je više puta ocenio da njegova zemlja treba manje da testira i da testovi daju lošu sliku vođenja pandemije koronavirusa u SAD. 

1 KOMENTAR

Comments are closed.