SZO: “Poželjno je da svi stariji od 11 godina nose maske, u školama obavezno”

0
Profimedia

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i dečji fond Ujedinjenih nacija (UNICEF) saopštili su da uopšteno nisu preporučivale da deca između 6 i 11 godina nose maske, ali da bi se takva preporuka trebalo uzeti u obzir u područjima s intenzivnom stopom prenosa virusa i u školskim ustanovama, prenosi Večernji list.

“Počevši od 12. godine, deca bi trebala da nose maske svaki put kad ih nose i odrasli u situacijama kada je nemoguće održavati socijalnu distancu. U pitanju je još uvek najefikasnije sredstvo u borbi protiv koronavirusa”, navedeno je u uputstivma zdravstvenih agencija UN za zdravstvene vlasti država članica.

“Međutim, postoje situacije kad maske mogu značajno ometati proces učenja i imati negativan uticaj na važne školske aktivnosti”, rekli su međunarodni stručnjaci koji su učestvovali u izradi smernica.

Stručnjaci smatraju da manju decu ne bi trebalo terati da nose maske, pogotovo zato što ih ne mogu sama stavljati i skidati na pravi način.

Stručna grupa je rekla da bi deca do pet godina, ukoliko bi nosila maske, trebalo da budu pod stalnim nadzorom.

“Takođe, decu bi trebalo saslušati ukoliko imaju bilo kakvih problema sa nošenjem maski”, naveli su stručnjaci.

Transparentni vizir nudi manju zaštitu od tkanine koja pokriva usta i nos. Prema informacijama prikupljenim širom sveta, samo od 1 do 7 odsto svih slučajeva kovid pozitivnih su deca i mladi mlađi od 18 godina.