SZO: “Potrebna nam je solidarnost i veći doprinos država u suzbijanju pandemije”

0
Foto Profimedia

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da je primetan “nedostatak solidarnosti” u odgovoru na globalnu pandemijsku krizu i pozvala velesile da preuzmu “vođstvo” u suzbijanju pandemije koronavirusa, prenosi Jutarnji list.

“Najviše me brine nedostatak solidarnosti”, rekao je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus.

“Potrebna nam je solidarnost i svetsko liderstvo, posebno velikih sila. Samo tako ćemo moći da pobedimo virus”, upozorio je šef SZO.

Direktor kancelarije za vanredne situacije pri SZO Majkl Rajan, upozorio je da se još ne nazire kraj pandemije.

Takođe, generalni sekretar UN Antonio Gutiereš zatražio je još 35 milijardi dolara, uključujući 15 milijardi u sledeća tri meseca, za program SZo “ACT Accelerator”, kojim se podržava razvoj vakcina, lečenja i dijagnostikovanja koronavirusa.

“Do sada su prikupljene tri milijarde dolara, a to je manje od 10 odsto sume koja je potrebna SZO”, rekao je Gutiereš.

On i Gebrejesus su pozvali države i vlade, uključujući Evropsku uniju, Veliku Britaniju, Japan i SAD da pruže veći doprinos borbi protiv COVID-19, nedugo nakon što je broj preminulih od posledica virusa premašio 900.000 ljudi, prema podacima AFP.

Podsetimo, danas je tačno šest meseci od kada je SZO proglasila pandemiju COVID-19, nakon čega je većina zemalja uvela mere stroge izolacije i karantina.

Tokom pandemije, počela je i trka za vakcinom, a SZO je u svom najnovijem izveštaju iznela podatake o “35 kandidata čije se vakcine klinički ispituju na ljudima širom sveta”.

Devet kandidata je već došlo do završe faze ili su pred njom. U pitanju je “treća faza” u kojoj se ispituje efikasnost i delotvornost potencijalne vakcine.

SZO, ipak, ne očekuje masovno vakcinisanje pre polovine 2021.