SZO o deksametazonu: “To su sjajne vesti, pomoći ćemo u smernicama po pitanju upotrebe leka”

0
Foto Profimedia

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila je kao “dobre vesti” početne rezultate kliničkih ispitivanja koji su pokazali da jeftini i često korišćeni steroid po imenu deksametazon može da spasi živote kritično bolesnih pacijenata sa kovidom-19.


“Ovo je prva terapija koja pokazuje smanjenu smrtnost kod pacijenata koji imaju kovid-19 i kojima treba podrška kiseonika i respiratora”, rekao je direktor SZO-a, Tedros Adhanom Ghebrejesus.

“Ovo su sjajne vesti i čestitam vladi Velike Britanije, Univerzitetu Oksford i mnogim britanskim bolnicama i pacijentima koji su doprineli ovom naučnom otkriću koje spašava živote.”

Naučnici su podelili početne uvide u rezultate istraživanja sa SZO, “i veselimo se punoj analizi podataka u narednim danima”, rečeno je, a prenosi N1.

“SZO će koordinirati metaanalizu kako bi povećao sveukupno razumevanje ovog medicinskog napretka. Ona će ažurirati kliničke smernice po pitanju upotrebe leka za slučajeve kovida-19”, rekao je SZO.

Testiranje sprovedeno na 2.104 obolelih pokazalo je da male doze ovog leka mogu da smanje smrtni ishod kod pacijenata na respiratorima za trećinu i za petinu kod onih koji su potvrgnuti terapiji kiseonikom, zaključci su istraživača koji tvrde da je ovo veliki korak koji bi mogao da spasi brojne živote.

Martin Landrej sa Univerziteta Oksford, jedan od voditelja eksperimenta, kazao je da bi se deksametazon koji se od 1960-ih koristiti za lečenje upala i stanja poput astme, mogao dokazati kao “neverovatno jeftin” način borbe protiv pandemije koronavirusa.

“Jasno je da se u ovom slučaju pokazuje korisnim i široko primenjivim kod pacijenata kod kojih je bolest uznapredovala toliko da im je potrebno lečenje kiseonikom”, kazao je Landrej.

Njegov kolega sa Oksforda Piter Horbi opisao je deksametazon kao “prvi lek za koji bi moglo da se dokaže da poboljšava izglede za preživljavanje pacijenata sa kovidom-19”.

Još uvek ne postoji vakcina za novi koronavirus koji je do sada zarazio više od osam miliona ljudi širom sveta, a do smrtnog ishoda doveo je u više od 430 hiljada slučajeva.