SZO kaže da bebe ne bi trebalo da provode vreme ispred ekrana, stručnjaci nisu saglasni

0

Bebe i mališani ne smeju da budu ostavljeni da pasivno gledaju televizijske ili druge ekrane, glase nove smernice Svetske zdravstvene organizacije.

Dete ne bi smelo da provodi vreme sedeći pred ekranima, uključujući i kompjuterske igre, pre nego što napuni dve godine, kaže SZO.

Granica za decu uzrasta između dve i četiri godine je sat vremena dnevno, a što manje – to bolje, prenosi BBC.

Britanski Kraljevski koledž za pedijatriju i dečje zdravlje, sa druge strane, insistira da postoji vrlo malo dokaza da je sedenje pred ekranima samo po sebi štetno za decu.

Novi savet SZO-a usredsređen je na pasivno gledanje – decu ostavljenu ispred TV-a ili kompjuterskog ekrana ili koja su dobila tablet ili mobilni telefon da se zabave.

Glavni cilj joj je borba protiv dečje neaktivnosti, vodećeg rizičnog faktora po globalnu smrtnost i lošeg zdravlja uzrokovanog gojaznošću.

Ovo je prvi put da je SZO izdala preporuke u vezi sa fizičkom aktivnošću, preteranim sedenjem i spavanjem za decu ispod pet godina.

Pored upozorenja protiv pasivnog sedenja pred ekranom, ona kaže i da bebe ne smeju da provode duže od sat vremena vezane u kolicima, auto sedištu ili marami.

Ove smernice biće predstavljene na Evropskom kongresu o gojaznosti u Glazgovu u nedelju.

Američki stručnjaci kažu da deca ne bi smela da koriste ekrane pre nego što napune 18 meseci.

U Kanadi se ne preporučuje da deca mlađa od dve godine uopšte provode vreme pred ekranom.

Ali britanske smernice ne određuju takvu granicu.

Doktor Maks Dejvi, sa Kraljevskog koledža, rekao je: “Granice za vreme provedeno pred ekranima koje preporučuje SZO ne deluju u proporciji sa njegovom potencijalnom štetnošću.”

“Naše istraživanje je pokazalo da trenutno ne postoje dovoljno jaki dokazi koji bi opravdali ograničavanje vremena provedenog pred ekranima.”

Doktor Tim Smit, stručnjak za razvoj mozga na Univerzitetu u Londonu, rekao je da se roditelji bombarduju oprečnim savetima, što ume da bude zbunjujuće.

“Trenutno ne postoje jasni dokazi za konkretna vremenska ograničenja koja se preporučuju u ovim uzrastima.”

“Izveštaj pravi potencijalno koristan iskorak ka razdvajanju pasivnog vremena pred ekranima od aktivnih igara na njima gde se traži fizička aktivnost”, ističe Tim.

“Ipak, ovo je i dalje pojednostavljivanje načina na koje mala deca i njihove porodice koriste takve medije sa ekranima.”