SZO: Alarmantno, svakih 40 sekundi neko izvrši samoubistvo

0
Foto Profimedia

Iako u svetu pada stopa samoubistava po stanovniku sa 800.000 ljudi koji okončaju sebi život svake godine, po jedna osoba svakih 40 sekundi, podaci su i dalje alarmantni, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija.

U izveštaju objavljenom uoči svetskog dana sprečavana suicida, SZO je navela da je između 2010. i 2016. godine stopa samoubistava po stanovniku pala za 9,8 odsto, a procenat pada se kretao od 19,6 odsto u regionu zapadnog Pacifika do 4,2 odsto u regionu jugoistočne Azije.

Samo je na američkom kontinentu zabeležen rast stope suicida, i to od šest odsto, prenosi N1.

Smanjenje ove stope na svetskom nivou objašnjava se delimično time što veći broj zemalja, njih 38, ima strategije za sprečavanje samoubistava, ali taj broj je suviše mali, navodi SZO.

“Uprkos ostvarenom napretku i dalje registrujemo jednu smrt samoubistvom svakih 40 sekundi”, istom učestalošću kao i 2014. godine”, rekao je u saopštenju direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanon Gebrejesus.

Veliki broj samoubistava dešava se u zemljama sa niskim i srednjim prihodima, ali zemlje sa visokim prihodima imaju najvišu stopu suicida (11,5 na 100.000 stanovnika). 

Stopa samoubistava u Africi, Evropi i jugoistočnoj Aziji viša je od svetskog proseka i iznosi 10,5 po 100.000 stanovnika, dok je najniža stopa u regionu istočnog Sredozemlja. 

Prema međunarodnim poređenjima koje ja sprovela SZO Gvajana, bivša britanska kolonija koja se nalazi između Venecuele i Surinama, i Rusija imaju najvišu stopu samoubistava, 30,2 po 100.000 stanovnika odnosno 26,5 po 100.000 stanovnika. 

Među drugim zemljama sa visokom stopom samoubistava su Litvanija, Lesoto, Uganda, Šri Lanka, Južna Koreja, Indija i Japan.