Svi pričaju o slonovima koji su poginuli dok su spasavali trogodišnje mladunče: Ni ostatak krda nema velike šanse da preživi jer su “izgubili pola porodice”

0
Foto: Tanjug-AP/Deptment of National Parks

Zloglasni vodopad “Haew Narok”, odnosno Pakleni pad, ponovo je opravdao svoje ime nakon što je šest slonova stradalo od pada sa njega. Slonovi su pokušavali da spasu mladunče koje je bilo zarobljeno na vrhu, a svetski i domaći mediji masovno su preneli vest o ovom događaju.

Zvaničnici kažu da se incident desio nakon što se mladunče okliznulo i palo niz vodopad u parku „Kao jai“ u južnom Tajlandu, prenosi RTS.

Još dva slona primećena su na obližnjoj litici i spasilačke službe pokušavaju da ih pomere.

Na Tviteru su se pojavile i uznemirujuće fotografije stradalih slonova.

Slični incidenti su se dešavali u prošlosti, a 1992. godine stradalo je osam slonova.

Tajlandska kancelarija za nacionalne parkove i zaštitu životinja i biljaka dobila je poziv da grupa slonova blokira put blizu vodopada.

Tri sata kasnije u podnožju vodopada otkriveno je telo trogodišnjeg slona, a ostalih pet nedaleko od njega.

Edvin Vik, osnivač Tajlandske fondacije za zaštitu divljih životinja, rekao je da će taj par imati poteškoća u preživljavanju, jer se slonovi,  zbog bezbednosti i pronalaženja hrane, dosta oslanjaju na svoja krda. Takođe, na preživljavanje bi mogle da utiču i emocije, dodao je, jer je poznato da slonovi pokazuju znake tuge. “To je kao kad izgubite polovinu porodice”, dodao je.

Vodopad je posle incidenta bio privremeno zatvoren za posetioce.

U ovom parku ima oko 300 divljih slonova na površini većoj od 2.000 kilometara kvadratnih, navodi Rojters. U parku su registrovane različite vrsta divljih životinja kao što su slonovi, medvedi i giboni ili mali čovekoliki majmuni. Park je veoma popularna turistička destinacija.

BBC piše da oko 7.000 slonova živi na Tajlandu, dok se više od polovine tog broja nalazi u zatočeništvu.