Svi pričaju o leku za koronavirus: Kineska laboratorija tvrdi da će ga imati možda i ove godine

0
Foto: Profimedia

Kineska laboratorija razvija lek za koji veruje da može da zaustavi pandemiju koronavirusa i da će biti spreman za masovnu proizvodnju već ove godine, prenosi N1.

Lek koji se razvija na osnovu antitela na prestižnom Pekinškom Univerzitetu skraćuje vreme oporavka obolelima od COVID-19, ali i stvara kratkotrajan imunitet na virus, tvrde istraživači.

Sani Ksi, direktor univerzitetskog inovacijskog centra za genomiku, ističe da se lek pokazao uspešnim kod životinja.   

Ksi je rekao i da se količina virusa u zaraženim miševima znatno smanjila nakon što su im ubrizgana neutralizirajuća antitela.   

“To pokazuje da potencijalni lek ima i terapijski efekat” rekao je Ksi.   

Lek koristi neutralizirajuća antitela koje je proizveo ljudski imunološki sistem da bi se sprečio prodor virusa u ćeliju. Antitela su izolovana iz krvi 60 oporavljenih pacijenata.   

Članak o istraživanju objavljen je u naučnom časopisu “Cell”.  

Ksi ističe da je njegov tim “danonoćno” tražio antitelai dodao je da bi lek trebao da bude spreman za upotrebu kasnije ove godine, što je tačno na vreme za mogući drugi talas pandemije na zimu.  

“Klinička testiranja su u planu”, rekao je Ksi, i dodao da će ona biti sprovedena u Australiji i drugim državama jer je broj slučajeva zaraze u Kini rapidno pao.   

“Nadamo se da će neutralizujuća antitela postati lek koji će zaustaviti pandemiju”, rekao je Ksi.