“Svi ekološki problemi postoje decenijama i zato ne možemo imati instant rešenje…”

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/Ministarstvo zastite zivorne sredine/MO)

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović poručila je, povodom protesta ekoloških udruženja, da ekološki problemi u Srbiji nisu nastali preko noći i zato ne postoji instant rešenje, ali da ministarstvo i ostali nadležni resori u Vladi posvećeno, odgovorno i transparentno rade, a prvi rezultat projekata očekuju se ove godine.

“Vujović je navela da je pozitivno što postoji sve veći stepen svesti o neophodnosti zaštite životne sredine što, kako je navela, ranijih godina nije bio slučaj”, saopštilo je Ministarstvo, a prenosi N1.

Ona je poručila da će ovu godinu „obeležiti do sada najveća ulaganja u ovu oblast, što će u značajnoj meri promeniti ekološku sliku Srbije“.

Svi problemi, od kvaliteta vazduha, divljih i nesanitarnih deponija, zaštite prirode, ali i nedostatka infrastrukture, pre svega kanalizacione mreže i prečistača otpadnih voda, postoje već decenijama, a u narednom periodu biće brže rešavani, navedeno je u saopštenju Ministarstva.

„Ove godine krećemo u velike investicije, jer smo snažno opredeljeni da rešavamo decenijske probleme koje imamo u ovoj oblasti. Realizovaćemo projekte za poboljašnje kvaliteta vazduha, a takođe, sistemski rešavamo problem divljih deponija. Gradićemo i osam novih regionalnih centara za upravljanje otpadom, kojima će biti obuhvaćeno više od 50 gradova i opština. Velike investicije će biti i u izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda i kanalizacione mreže“, najavila je ministarka Vujović.

Ona je dodala da se radi na izmenama i dopunama zakona koji će uticati na unapređenje stanja u oblasti zaštite životne sredine i očuvanja prirode. Na poštovanju zakona se insistira, a kako je rekla, u tom cilju pojačane su i inspekcijske kontrole, redovne kontroli ili po prijavi građana.

Od novembra prošle godine do sada podneto je više od 50 prekršajnih, krivičnih i prijava za privredni prestup – rekla je Vujović.

Ministarka je, povodom protesta, istakla da „nikakvi zvanični zahtevi nevladinih organizacija nisu stigli na adresu ministarstva, ali činjenica da su stigli u medije, ipak govori o tome da se ova oblast koristi kako bi se zadovoljile političke ambicije pojedinaca“, navodi se u saopštenju.