Svetski mediji pišu o Kolindinoj izjavi da hrvatska policija nasilno vraća migrante sa granice: Predsednica se ograđuje, kaže da je bila “igra reči”

0
Foto: Profimedia

Svetski mediji šokirani su izjavom hrvatske predsednice koja je priznala da tamošnja policija nasilno vraća migrante s granice, o čemu su pisali mediji.

Hrvatski portal Index.hr podseća da je Kolinda Grabar Kitarović je tokom boravka u Švajcarskoj za tamošnju javnu televiziju SRF priznala: “Naravno da je potrebno malo nasilja kada sprovodite ‘pušbek’.”

Međutim, problem je u tome, nastavlja dalje Index, u tome što je sprovođenje nasilnog vraćanja migranata s granice, uz upotrebu sile, protivno međunarodnim konvencijama koje je i Hrvatska potpisala, a korišćenje nasilja u tom kontekstu je ilegalno i po međunarodnom i po hrvatskom pravu.

“Ukratko, predsednica RH je priznala da Hrvatska namerno krši zakone i da je politika Hrvatske prema migrantima takva da se policiji naredilo da se protivzakonito ponaša”, zaključuje Index.

Sada o tome piše i Gardijan u članku pod naslovom “Hrvatska policija koristi nasilje da bi proterala migrante, kaže predsednica”.U tekstu se ističe da je poznata međunarodna organizacija Hjuman rajts voč zatražila od Hrvatske da prekine tu praksu.

“Protekle tri godine bilo je mnogo dokaza o tome kako hrvatska policija primenjuje silu prema onima koji su prešli granicu te ih onda proteruje u BiH”, piše “Gardijan” i dodaje da je Kolindino priznanje “prva službena potvrda nakon meseci službenog poricanja”.

O Kolindinim izjavama piše i Dojče vele, koji ističe da je “Hrvatska sistemski poricala da ilegalno deportuje izbeglice u susednu Bosnu i Hercegovinu”, ali da je “hrvatska predsednica priznala da granična policija silom tera migrante preko granice”.

DW ističe da je Hrvatska članica EU-a od 2013. te da želi ući u Šengensku zonu i da je “postalo jasno šta su sve tamošnje vlasti spremne da učine da bi to postigle”. DW dodaje i da većina hrvatskih medija ignoriše sve izveštaje nevladinih udruženja i migranata o nasilju koje nad migrantima sprovodi hrvatska policija.

Kolinda je, smatra DW, nenamerno potvrdila sve ono što hrvatski političari i policija poriču mesecima, u osnovi priznajući da policija sprovodi nasilni “pušbek” migranata.

DW citira Jelenu Seras iz Amnesti internešenelakoja ističe da je “priznanje hrvatske predsednice šokantno” i da je skandalozno što je Kolinda pokušala da tu politiku predstaviti kao legalnu.

Predsednica Hrvatske se ogradila od ovih izjava pošto je iz njenog kabineta saopšteno da je reč o pogrešno protumačenoj igri reči.

“Oštro odbacujem pokušaj reinterpretiranja izjava vezanih uz pitanja zaštite hrvatskih granica od ilegalnih migracija.

Želim da istaknem da hrvatska policija u obavljanju poslova nadzora državne granice, samim time i granice EU pri sprečavanju ilegalnih migracija postupa zakonito, profesionalno i humano, a sredstava prisile prema prekršiteljima zakona primenjuje u najmanjoj mogućoj meri koja je neophodna za zaštitu sigurnosti policijskih službenika i za obavljanje njihovih zadataka.

Sigurnost je osnovni uslov stabilnosti i razvoja Hrvatske i samim time jedan od mojih ključnih zadataka.

To su činjenice koje nikakve igre reči, pogrešni prevodi ili iz konteksta izvučeni delovi izjava ne mogu i neće promeniti”, navodi se u odgovoru iz kabineta predsednice.