Svetski dan borbe protiv multipla skleroze Beograd u narandžastom

  0

  U subotu 30. maja obeležava se Svetski dan borbe protiv multiple skleroze, kojim se širom sveta skreće pažnja na ovu ozbiljnu bolest i neophodnost lečenja obolelih.

  MS Platforma Srbije je ovim povodom pokrenula inicijativu, da Beograd 30. maja bude osvetljen narandžastom bojom, i dobijena je dozvola da se osvetle vodeće institucije i objekti: Narodna skupština Republike Srbije, Palata Albanija, Trg Slavija, Avalski toranj, Brankov most, Most na Adi i Most Gazela. Predlog će biti poslat i drugim gradovima u Srbiji.

  U svetu od multiple skleroze boluje više od dva miliona ljudi, a u Srbiji taj broj prelazi 9000. Ovo je najčešća neurološka bolest mladih ljudi. Nekada je multipla skleroza bila sinonim za težak invaliditet, ali sve se promenilo u poslednjih dvadeset godina, pojavom terapije koja modifikuje tok bolesti. U svetu postoji 15 originalnih registrovanih lekova za lečenje multiple skleroze. 

   U Srbiji je, međutim, terapija dostupna za samo 12% obolelih od MS. Devet od deset obolelih nema pristup terapiji. Oni koji se, ipak, leče dobijaju lekove niže efikasnosti (samo 4 registrovana leka za sada u Srbiji) koji se primenjuju za blaže i početne forme bolesti. Oni sa težim oblikom bolesti – nemaju mogućnost lečenja.

  MS Platforma Srbije je nedavno postala pridruženi član Evropske MS Platforme. Kroz niz aktivnosti, MS Platforma Srbije tokom protekle dve godine aktivno radi na informisanju javnosti i obolelih, zagovara dostupnost lekova za sve obolele, kao i transparentnost u dodeljivanju lekova.