Svetski dan bez duvana: BAT poziva na globalnu saradnju koja bi podstakla što više pušača da pređu na alternativne proizvode

  0

  Kompanija British American Tobacco (BAT) danas, na Svetski dan bez duvana, želi da podstakne regulatorna tela, ustanove javnog zdravstva, industriju i medije na saradnju kako bismo došli do progresivnijeg i praktičnijeg globalnog stanovišta  o alternativnim proizvodima nove generacije. Cilj Svetskog dana bez duvana je da podstakne ljude na prestanak pušenja. Brojni su načini na koje se to može učiniti, a primeri iz celog sveta ukazuju da je jedna od najučinkovitijih metoda korišćenje bezdimnih alternativa klasičnim cigaretama poput e-cigareta, uređaja za zagrevanje duvana, duvana za oralnu upotrebu i nikotinskih proizvoda.

  U zemljama u kojima postoji podsticajno regulatorno okruženje za te proizvode zabeležen je značajan napredak kada je reč o broju ljudi koji su prestali da puše klasične cigarete. U Ujedinjenom Kraljevstvu gotovo 1,7 miliona pušača prestalo je da pušiti uz pomoć e-cigareta*, dok je u Švedskoj stopa korišćenja oralnog duvana – snusa, pretekla stopu pušenja cigareta. Zbog toga su u Švedskoj stopa smrtnosti i broj bolesti povezanih sa pušenjem najniži u Europi. Nažalost, u svetu danas ne postoji jedinstven stav o tome kako bi se takvi proizvodi trebali regulisati, pa mnoge države i dalje zanemaruju njihove potencijalne koristi za pušače.

  „Odlučni smo da ubrzamo transformaciju naše kompanije i industrije u kojoj poslujemo, te nastaviti graditi kategoriju proizvoda potencijalno manjeg rizika, jer to je jedino ispravno što možemo ponuditi pušačima koji traže alternativu cigaretama. Naša ponuda e-cigareta, uređaja za zagrevanje duvana, duvanskih proizvoda za oralnu konzumaciju i nikotinskih proizvoda ključ je uspeha u toj nameri“, rekao je Simon Cleverly, direktor korporativnih poslova grupacije British American Tobacco i dodao:

  ”Za nas su prepreka nedosledni stavovi i propisi koji se tiču tih novih proizvoda. Nelogično je da mnoge vlade nameću ograničenja, a ponekad i zabranjuju prodaju i marketing proizvoda potencijalno smanjenog rizika. Na Svetski dan bez duvana pozivamo sve vlade, regulatore i kreatore politika na saradnju sa nama, industrijom, i ustanovama javnog zdravstva kako bismo povećali svest i dostupnost alternativnih opcija koje nose potencijalno manji rizik. Tek uz primerenu globalnu podršku i propise, više od milijardu pušača, koliko ih ima globalno, može da se možda odluči da ostavi cigarete“, istakao je Cleverly.

  BAT veruje kako jedino šira globalna saradnja može pomoći pušačima. Potpuno je jasno da je naša uloga pružiti kvalitetne proizvode, odgovorno ih plasirati na tržište odraslim pušačima i sprovoditi naučna istraživanja koja ukazuju na potencijalno smanjeni rizik tih proizvoda u poređenju sa cigaretama. Međutim, i regulativna tela i ustanove javnog zdravstva imaju ključnu ulogu u uspostavljanju primerenog regulatornog okruženja koje podstiče dostupnost kvalitetnih proizvoda milionima pušača širom sveta koji su u potrazi za boljim opcijama od cigareta.