Sve(t) staje, zid se gradi, ili virus može da prođe, čovek ne može: Pandemija koronavirusa neće sprečiti Trampa da do kraja izbetonira granicu sa Meksikom

0
Foto: Profimedia

Američki predsednik Donald Tramp zbog pandemije koronavirusa zabranio je putovanja iz Evrope, proglasio vanrednu situaciju i upozorio građane Sjedinjenih Američkih Država da ne izlaze iz svojih domova bez preke potrebe, ali od jedne stvari ne odustaje. Izgradnja zida duž granice sa Meksikom se nastavlja uprkos sve većim problemima Amerike u borbi protiv virusa COVID-19, piše Gardijan.

Dvadeset sedam hiljada zaraženih i predviđanja stručnjaka da će u naredne dve nedelje doći do naglog porasta broja obolelih od koronavirusa na teritoriji SAD, ne sprečavaju Trampovu administraciju u dotiranju još novca za izgradnju zida na američko-meksičkoj granici.

Carinska i granična zaštita Amerike, ranije je ove nedelje objavila planove o izgradnji još 150 milja (241 kilometar) graničnog zida u saveznim državama Arizoni, Novom Meksiku i Kaliforniji, čije se teritorije graniče sa Meksikom. Najavljeni radovi ne uključuju već postojeća gradilišta na 15 lokacija u tim državama i Teksasu.

Usled mera samoizolacije i zabrane putovanja u SAD, zbog zatvaranja preduzeća širom države, desetine hiljada radnika je otpušteno. Mnogi su zatražili socijalnu pomoć za nezaposlene, a veći deo zemlje je u apsolutnom privrednom i ekonomskom zastoju.

Međutim, za infrastrukturni projekat na jugu države nema zime.

Građevinske ekipe nastavljaju da rade, jedu i spavaju u improvizovanim prostorijma, boraveći tako jedni do drugih na malom prostoru.

“Koronavirus neće uticati na izgradnju zida”, rekao je portparol Carinske i granične zaštite Amerike, prenosi Gardijan.

Iako je jug zemlje do sada zabeležio manje slučajeva zaraženih koronavirusom, inžinjeri, kavlifikovani radnici i dobavljači redovno putuju iz drugih krajeva Amerike. Duž granice sa Meksikom, radnici borave u istim hotelima i jedu u istim restoranima. Nemoguće je stvoriti bezbednu distancu između velikog broja radnika.

Zbog izgradnje zida, nisu ugroženi samo radnici, već projekat šteti i životnoj sredini. Radovi u San Bernardinu u Arizoni su nastavljeni pred vikend, uprkos protestu ekoloških udruženja da bi betonska ograda na tom potezu ugrozila divlje životinje koje redovno migriraju rutama oko San Bernardina.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

“Nema znakova da će izgradnja zida usporiti. Stotine građevinskih radnika iz cele zemlje, pa čak i Meksika, nastavljaju da rade na zidu, vikendom putuju nazad, često su u tranzitu i, pre nego što se vrate svojim kućama, potencijalno mogu da prenesu klice virusa korona i u ove krajeve”, rekao je ekološki aktivista iz organizacije Vajllend netvork Mils Traphagen i dodao “izgradnja zida u ovim okolnostima predstavlja opasnost po javno zdravlje i što pre mora biti zaustavljena”.

Podsetimo, Tramp je u predizbornoj predsedničkoj kampanji 2016. izjavio da će izgraditi “veliki i lepi zid” u dužini 2.000 kilometara granice sa Meksikom, a da će izgradnju platiti južni sused.