“Svet će biti drugačiji, nećemo moći da budemo isti, pitanje da li želite da bude bolji ili gori”: Papina poruka čovečanstvu

0
Foto: Beta - AP Photo/Alessandra Tarantino

“Sve će da bude drugačije” nakon pandemije koronavirusa iz koje će čovečanstvo izaći “bolje ili gore”, upozorio je u subotu uveče papa Franja u svojoj poruci i pozvao svet na stvaranje “poštenijeg i pravednijeg društva”.

“Kad završi ova pandemija, nećemo moći da nastavimo da radimo ono što smo radili dosad niti onako kako smo to činili do sada. Ne, sve će biti drugačije”, rekao je papa u video poruci na španskom jeziku.

“Posle velikih kušnja koje se pojave pred čovečanstvom, a jedna od njih je i ova pandemija, iz njih izlazimo bolji ili lošiji. Neće biti isto, a ja vas pitam: kakav biste svet želeli nakon toga? Bolji ili gori?” upitao je papa.

“Potreban nam je Sveti duh da nam podari nov pogled na svet, da nam pomogne da otvorimo um i srca da bismo se suočili sa sadašnjošću i budućnošću, ali uz lekciju koju smo naučili: čovečanstvo je jedno. Niko ne uspe da se spase sam. Niko”, rekao je papa.

“I svi mi to znamo, ali pandemija kroz koju prolazimo naterala nas je da živimo na mnogo dramatičniji način. Od sada nam je dužnost da gradimo novu stvarnost” jer “svet danas pati, svet je ranjen, (…), posebno oni najsiromašniji koji su odbačeni.”

“Sve ove patnje biće uzaludne ako zajedno ne izgradimo pravednije društvo”, dodao je Franja i pozvao još jednom na “okončanje svetske pandemije siromaštva”.

“I zato se danas otvaramo Duhu Svetom da nam promeni srca i da nam pomogne da postanemo bolji. (…) To je zadatak svakog pojedinca među nama i svih nas zajedno”, zaključio je.