Svedočenje “kraljice impičmenta” koje je oraspoložilo demokrate: “Ovakav narativ stvorile su ruske sigurnosne službe. Nije Ukrajina uticala na naše izbore, nego Moskva…”

0
Foto: Profimedia

“Fiona Hil je kraljica impičmenta”.

Tako američki mediji pišu o svedočenju Engleskinje koja je radila u Savetu za nacionalnu sigurnost u koji je došla kao stručnjak na glasu koji zna sve u vezi sa funkcionisanjem Putinove administracije.

Iako je imala znatno lošije mišljenje o ruskom predsedniku od Ronalda Trampa, ona je takođe imala cilj da se odnosi dve zemlje postave na drugačijim osnovama.

Upravo zbog toga je jedno od provokativnih pitanja tokom njenog svedočenja izazvalo niz odgovora koji su privukli pažnju.

“Mnogi od vas u ovom odboru smatraju da Rusija nije uticala na naše izbore i da ne kreira negativnu kampanju o Americi. Nekako ste počeli da verujete u to da to radi Ukrajina. Upravo to je bio ruski volje”, rekla je Hil.

Ona je objasnila da je čitava priča oko impičmenta usmerila zabrinutost Amerikanaca u pogrešnom smeru i da ona zapravo mora biti usmerena u pravcu Moskve.

“Rusija je uticala na naše izbore 2016. godine, uverena sam u to. Ono što je još gore od toga je činjenica da će isti uticaj ostvariti i na narednim izborima, 2020. godine, a mi ne radimo ništa da ih u tome sprečimo.”

Zaključila je da je Moskva uložila milione kako bi američko nejedinstvo iskoristila kao svoje oružje i tako pokrenula potpuno izvrnut, fingiran narativ.

Njene izjave izazvale su mnogo pozitivnih reakcija a njeno svedočenje označeno je najhrabrijim od početka procesa opoziva.

O njoj se piše kao o feminističkom simbolu u “Trampovoj šovinističkih amdinistraciji” i navodi se da tužioci nisu slučajno upravo njeno svedočenje ostavili za kraj u procesu opoziva koji su pokrenuli.