Svedočenje iz arhive FBI o smrti Kralja Petra: “Osam meseci umiranja čoveka koji u to nije verovao”

0
Profimedia

U dosijeu, koji je iz arhive FBI-ja uspela da izvuče Dobrila Glišić Gajić, nalazi se svedočenje Petra Salate, koji je bio na čelu Odbora za lečenje kralja Petra, s kojim je proveo njegove poslednje dane.

To je bilo osam meseci u životu čoveka koji je umirao, ali u svoje umiranje nije ni časka verovao i koji se sve vreme hrabro borio, praveći planove o onome što će činiti kad bude izašao iz bolnice.

To je bilo osam meseci svetlih trenutaka, tužnih trenutaka, tragičnih trenutaka. Kralj je govorio o celom svom životu, uključujući i svoje detinjstvo. Sve vreme njegove bolesti nijednom nismo čuli da se požalio. Naprotiv, gledao je u budućnost i imao je fantastične planove. Lekari su o njemu govorili kao o pravom kralju, s obzirom na način na koji se borio za svoj život.

Kralj Petar Drugi je 18. februara 1970. godine stupio u bolnicu Sen Kler u Njujorku.

Za vreme boravka u bolnici, kralju su predlagali da pređe u Čikago radi daljeg lečenja. On nije pristao, ali je izrazio želju da ode u Kaliforniju.

Pripreme oko prebacivanja kralja iz Njujorka u Los Anđeles izvršili su kraljev ađutant Jovan Obradović i otac Vasilije Vejanović iz naše crkve „Sv. Sava“. To je bilo 16. marta 1970.

Pri napuštanju Njujorka, kralj je bio u dosta dobrom stanju i mogao je da putuje avionom. Kad je, međutim, stigao u Los Anđeles, bio je polusvestan i rastrojen.

Na aerodromu ga je pozdravila njegova prijateljica Mici Lou.

Ona je bila potresena kad je videla kralja u takvom stanju i odmah je  pozvala svoga supruga dr Franka Loua.

Gospođi Lou bilo je jasno da je kralju valjalo odmah dati intravenoznu injekciju. Pre nego što su stigla ambulantna kola, dr Lou je pregledao kralja u svome domu, koji je udaljen jedva pet minuta kolima od aerodroma. Dr Lou je rekao svojoj ženi da kralj umire „i prema svom sadašnjem izgledu neće živeti duže od nekoliko dana“.

O kraljevom dolasku i njegovom zdravstvenom stanju odmah je obavešten dr Uroš Seferović u Čikagu, koga smo zamolili da što pre dođe u Kaliforniju, ali on nije mogao.

***

Episkop Irinej ga je redovno posećivao. Obavestio je monarha da je njegovo ime bilo upotrebljeno pred sudom u Vokingenu (Ilinois) prilikom svedočenja vojvode Momčila Đujića. Kralj je izrazio svoje nezadovoljstvo i rekao da optužbe koje je vojvoda Đujić izneo nisu istinite.

Docnije je episkop g. Irinej razgovarao s našim advokatima u Vokingenu, koji su izrazili želju da kralj pod zakletvom iznese izvesne činjenice koje su mu bile poznate.

Episkop g. Irinej je upitao Odbor u Los Anđelesu da li je kralj dovoljno zdrav da tako i postupi. Gospođa Lou je razgovarala s kraljem i obavestila ga o čemu se radi. On je odmah pristao i episkopu g. Irineju je rečeno uradi šta treba.

Kad je princ Tomislav saznao o ovom, odmah je telefonirao doktoru Lou i tražio da se ni pod kojim uslovima ne dozvoli da kralj učestvuje u  svedočenjima takve vrste.

 Opozicija je činila sve da spreči kraljevo svedočenje, ali bez uspeha. (Uzgred, kraljevo psihičko stanje na dan svedočenja bilo je bolje nego bilo kad za vreme njegove bolesti.)

Opširnije čitajte  u knjizi Duške Jovanić MICI LOU KOBNA ŽENA DINASTIJE KARAĐORĐEVIĆ, prve od tri iz poklon edicije „Fatalne Srpkinje“, a koju dobijaju svi ćitaoci uz novogodišnji dvobroj Nedeljnika.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!