Svečano otkriven spomenik Stefanu Nemanji

0
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

U centru Beograda, kod bivše Železničke stanice, svečano je otkriven spomenik Stefanu Nemanji, velikom županu i jednom od najvećih srpskih vladara

Simbolično, sve se dešava na dan Svetog Save, sina Stefana Nemanje, koji Srpska pravoslavna crkva, sve škole i druge institucije obeležavaju kao Savindan, školsku slavu posvećenu utemeljivaču našeg obrazovanja, crkve, diplomatije.

Ceremonija svečanog otvaranja spomenika počela je intoniranjem himne “Bože pravde”.

Svečanosti na Savskom trgu prisustvovali su i predsednik Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, predsednik parlamenta Ivica Dačić, ministri u Vladi Srbije, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, te gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve …

Tu je bio pristuan i ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko, predstavnici diplomatskog kora gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, i predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji i poslanik u Sobranju Ivan Stojiljković…

Vučić: “Spomenik je priča o nama, gde smo bili, šta smo radili…”

Pre nego što je počeo da govori o spomenik Stefanu Nemanji, predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je o patijarhu Irineju.

“Veliko hvala patrijarhu Irineju što nas je bodrio da radimo velike stvari”, rekao je Vučić.

On je rekao da je posebno ponosan i srećan jer se u blizini spomenika nalazi i Hram Svetog Savi.

“Za kratko vreme smo uspeli ne da završimo već da suštinski izgradimo i oslikamo pravoslavnim mozaikom i Hram Svetog Save. Uspeli smo da nacionalno odbranimo i duhovano povratimo”, rekao je Vučić.

Kada je rel o spomeniku Stefanu Nemanji, poručio je da se „Pitamo da li je kolosalnih 24 metra možda premalo”.

Dodao je da je Nemanja da bi izrastao u Simeona, prvo morao da se odrekne vlasti da bi postao sveti.

“Da je Srbima podario samo Svetog Savu, samo Stefana Prvovenčanog, a podarivši obociju podario nam je Srbiju jaku, centralizovanu, koja je umela da nađe svoj prostor izmeu istoka i zapada”, rekao je Vučić.

Rekao je da spomenik predstavlja Stefana Nemanju kao odlučnog vladaea koji drži mač u desnoj ruci, a Hilandarsku povelju u levoj.

“Od njega pa do danas smo državotvorni narod. Tim mačem pravio je i gradio, zatim čuvao Srbiju”, rekao je predsednik Vučić.

Kako je rekao, do Nemanje smo imali kulturu oponašanja i prevođenja, a od njega imamo kulturu kreacije, gradnje i pisanja.

Ukazao je da današnja ceremonija nije samo čin otkrivanja spomenika, već čin polaganja računa o sebi i svom identitetu.

“Stajati ovde znači pokajanje za sve godine tokom kojih smo ga zaboravili, ali i svest da smo konačno otkrili koren iz koga je nastalo najlepše drvo koje se zove Srbija”, naveo je Vučić.

Rekao je da je spomenik veliki jer je „priča o nama velika, težak jer je priča o nama često teška, lep koliko je priča o nama bila lepa”.

“Spomenik je pre svega priča o nama, ko smo bili, gde smo bili, šta smo radili i najviše šta smo danas i šta hoćemo da budemo”; naveo je predsednik.

Istiakao je da, kao što je Nemanja gradi zadužbine, mi danas moramo da gradimo svesni da je naša sadašnjost zadužbina naše budućnosti.

Kako je o Stefanu Nemanji govorio patrijarh Irinej: “Možda među vodećim državnicima tog vremena…”

Pušten je i video-snimak sa rečima patrijarha Irineja, koji je nedavno preminuo. On je smatrao da je Stefan Nemanja bio veliki državnik.

“Možda među vodećim državnicima tog vremena, On je znao šta je značila crkva za jedan narod”.

Kako je govorio patrijarh Irinej, kada je Sveti Sava pozvao Nemanju da dođe u Vatoped, tada je on prenosio svoje mišljenje na Svetog Savu.

Dodik: “Ponosan sam što sam ovde da odam poštu velikom ujedinitelju srpskog naroda Stefanu Nemanj”

Okupljenima se prethodno obratio predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

“Svaki dan nalazim dovoljno razloga i ponosa što pripadam srpskom narodu. Danas sam posebno ponosan što sa vama delim veličanstveni trenutkan u kojem Srbija, Beograd i svi Srbi odaju poštu velikom ujedinitelju srpskog naroda Stefanu Nemanji”, naveo je Dodik.

“Srbi su davno naučili da bez države nema slobode”, dodao je.

Istakao je da se spomenik nalazi u neposrednoj blizini modernog dela grada.

Kako kaže, potrebno je stalno sećanje na to “kako smo nastali i šta smo radili”.

Dodik je rekao da je taj deo srednjovekovne istorije bio potisnut i da je vreme za povratak temeljima.

Poručuio je da je današnja Srbija sve naprednija i da je RS zagledana u Srbiju. 

“Neka živi Srbija, Republika Srpska i neka živi srpski narod gde god se našao”, poručio je Dodik. 

Spomenik je delo ruskog vajara i akademika Aleksandra Rukavišnjikova. Postavljen je krajem prošle godine na Savskom trgu.

Stefan Nemanja koji stoji na vizantijskom šlemu u jednoj ruci drži mač, a u drugoj Hilandarsku povelju.

Rekonstruisani Savski trg dobio je polukružni oblik sa centralnom figurom Stefana Nemanje i saobraćajem izmeštenim na obode trga. Obnovljena je i fasada zgrade stare Železničke stanice, koja će postati Muzej istorije Srbije.

Spomenik velikom županu visok 23 metra i težak 68 tona prikazuje rodonačelnika srednjovekovne srpske dinastije Nemanjića s mačem u desnoj i Hilandarskom poveljom u levoj ruci.

Simbolično, sve se dešava na dan Svetog Save, sina Stefana Nemanje, koji Srpska pravoslavna crkva, sve škole i druge institucije obeležavaju kao Savindan, školsku slavu posvećenu utemeljivaču našeg obrazovanja, crkve, diplomatije.