“Sve zemlje EU će započeti vakcinaciju protiv koronavirusa istog dana, čim dobijemo zeleno svetlo…”

0
Foto: Profimedia

(Beta) – “Svih 27 zemalja EU bi mogle da počnu svoje kampanje vakcinacije protiv kovid-19 istog dana, čim evropski regulator da zeleno svetlo za vakcine Pfizer/BioNTech”, rekla je danas predsednica Evropske komisje Ursula fon der Lajen.

“Konačno za nedelju dana će biti odobrena prva vakcina, prema tome vakcinacija može da počne odmah..To je ogroman zadatak”, rekla je Fon der Lajen u obraćanju na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta, kojoj veliki broj poslanika učestvuje virtuelno.  

“Počnimo onda što je pre moguće tu kampanju vakcinacija u svih 27 zemalja, sa početkom istog dana”, dodala je ona.

Pod pritiskom Nemačke Evropska agencija za lekove (EMA) objavila je juče da će 21. decembra, nedelju dana pre nego što je prvo predvidela, razmatrati odobrenje fakcine Pfizer/BioNTech.

Posle razmatranja mišljenja regulatornog tela i konsultovanja zemalja članica, što je proces koji bi mogao da traje nekoliko dana, Evropska komisija bi mogla da izda odobrenje o uslovnoj primeni vakcine u EU negde oko Nove godine.

“Ukupno smo kupili više doza vakcina nego što je potrebno za sve u Evropi” preko ugovora sa raznim laboratorijama da bi mogli da formiramo diversifikovan portfelj vakcina u razvoju, podsetila je Fon der Lajen.

“Kao što sme jedinstveno prošli kroz ovu pandemiju preduzmimo zajedno i ujedinjeni iskorenjenje ovog užasnog virusa”, rekla je šefica Evropske komisije.

Francuski predsednik Emanuel Makron već je juče rekao da će kampanja vakcinacije protiv Kovida-19 početi istog dana u svim zemljama Unije.

Vakcina koju su zajedno razvili američka laboratorija Pfizeri nemački BioNTech je prva koja je odobrena u jednom broju zapadnih zemalja uključujući Veliku Britaniju i SAD, gde su prve vakcinacije počele ovih dana, ali takođe u više drugih zemalja kao što je Meksiko i Saudijska Arabija.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500