„Sve verske zajednice konačno jednake…“: Vladika Joanikije o izmenama Zakona o slobodi veroispovesti

0
Foto: Eparhija budimljansko-nikšićka

„Mitropolija crnogorsko-primorska i ostale eparhije Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori zadovoljne su izmenama Zakona o slobodi veroispovesti, jer taj akt nije diskriminatorski i ne atakuje ni na jednu versku zajednicu u državi“, naveo je u izjavi za „Dan“ episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikije, a prenosi RTS.

„Vidio sam taj tekst zakona i ukoliko nema nekih dodataka, ja sam potpuno saglasan sa tim što je predloženo. Ovo je sigurno napredniji i savremeniji zakon od onog koji je ranije usvojen i u njemu se nijesu našle odredbe koje su tretirane drugim aktima, kao što su članovi o imovini. Ako su imovinska prava svih regulisana Zakonom o svojinsko-pravnim odnosima, onda nema razloga da se to pitanje uređuje zakonom o verama“, rekao je Joanikije, prenosi eparhija Budimljansko-nikšićka .

Preosvećeni vladika smatra da su novim aktom „sve verske zajednice konačno jednake“.

„U ovom zakonu se ne pominje nijedna verska zajednica i on važi za sve podjednako i bez diskriminacije“, naglasio je episkop.

Vlada Crne Gore utvrdila je juče predlog izmena i dopuna Zakona o slobodi veroispovesti i prosledila Skupštini na usvajanje.

U predlogu su izbrisani svi sporni članovi vezani za imovinu verskih zajednica i definisano je da nema registracije za postojeće crkve.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500