“Sve što vidite je obmana…”: Kako desničarski mediji u SAD izveštavaju o Trampu, Zelenskom i impičmentu

0
Foto Profimedia

Protrampovski mediji u Americi ne gube vreme, već danima unazad građanima serviraju sopstvene verzije događaja koji su doveli do pokušaja impičmenta predsednika Donalda Trampa, ali i onih koja su potom usledila.

Mark Levin, radijski voditelj koji važi za jednog od najzagriženijih Trampovih branilaca, upozorio je svoje slušaoce da se neprekidno forsiraju dezinformacije povom afere sa Ukrajinom i pokretanja procesa impičmenta. “Ovde sam da nam pomognem da prođemo kroz ovo i da odbranimo ovu naciju od tiranije”, rekao je.

Raš Limbo – koji se između ostalog bavi i, ironično, proverom činjenica, tzv. fact checking – takođe je upozorio Amerikance: “Sve što vidite je obmana.”

Čak se i Majkl Sevidž, konzervativni voditelj koji je umeo i da iskritikuje Trampa (doduše zato što nije podigao zid na granici sa Meksikom malo brže), pridružio ovom narativu: “Sada se odvija rat”, rekao je publici ove nedelje i dodao: “Ne odustaju od pokušaja da nas unište.”

Dok Trampu preti opoziv, u toku je novi sukob predsednika sa Predstavničkim domom kongresa SAD i izveštaj uzbunjivača objavljen juče otvara nova pitanja o tome da li je Tramp zaista pokušao da prikrije pokušaje da od Ukrajine dobije pomoć u diskreditovanju svog političkog rivala, saveznici Bele kuće u medijima naklonjenim predsedniku ne gube vreme, već prilježno izlažu svoje verzije događaja, piše Njujork tajms.

Njihov narativ isključuje ključne činjenice, poput Trampove rečenice upućene ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom: “Voleo bih da nam učinite jednu uslugu.” Cilj je Trampove političke protivnike i mejnstrim medije diskreditovati, predstaviti ih kao korumpirane progonitelje zaslepljene mržnjom i svojim neuspesima u dosadašnjim pokušajima da ga svrgnu.

“Rusija, Rusija, Rusija. Rasizam, rasizam. I recesija. I sad je na redu Ukrajina”, rekla je na kanalu Foks Trampova prijateljica Dženin Piro.

Njihove reči su, to valja imati na umu, odjek Trampovih koji je i sam rekao da “ono što vidite i ono što čitate nije ono što se stvarno dešava”, a potom uputio moleban svojim pristalicama da se “drže zajedno” i da ne veruju onome što kažu “ovi ljudi, lažne vesti”.

Potencijalni politički benefiti ovakvog pristupa nisu mali. Limbo, Levin i Šon Heniti zajedno na nedeljnom nivou imaju publiku od 42 miliona slušalaca. U kombinaciji sa programom kanala Foks njuz i pričama medija naklonjenih Trampu poput Rasmussen Reports koji na dnevnom nivou objavljuje nivo podrške predsedniku, a koji je kod njih uvek veći za nekoliko procentnih poena nego što to pokazuju druge ankete, konzervativni mediji su Trampa i njegove pristalice ušuškali u sigurnosno ćebence izmišljenih činjenica, podataka i priča o kontroverzi sa Ukrajinom.

“To je pobeda na račun istine”, ističe Majkl Harison, izdavač magazina Talkers. Želja da se pobedi u raspravi i na izborima otuda je dovela do toga da se u medijima više ne vodi polemika, nema nikakvih debata, već samo propovedi.

Tramp je u svetu konzervativnih medija popularan i, povrh svega, nepobediv. U stvarnosti, makar sudeći po Galupovim anketama, podrška aktuelnom predsedniku ni u jednom trenutku nije prebacila 46 odsto; zanimljivo je da je on prvi predsednik koji nikada u Galupovim anketama – koje se sprovode još od vremena Harija Trumana – nije dostigao podršku od 50 odsto. Interna istraživanja pokazuju da opasno gubi od Džoa Bajdena, i to u klučnim saveznim državama, ali je Tramp i te podatke odbacio kao “lažne ankete”.

Desnica se tako brani: kritike i optužbe liberala koristi za fabrikovanje sopstvene stvarnosti. Levin, koji pored radija vodi emisiju i na Foks njuzu, rekao je ove nedelje da su demokrate i mejnstrim mediji stvorili “nerealnost” koja za cilj ima da “ponizi predsednika”.

Sevidž je jedan od prvi radijskih voditelja koji je Trampu u toku predsedničke kampanje 2016. godine obezbedio podršku, ali ga je u više navrata javno kritikovao zato što još uvek nije izgrađen zid na granici sa Meksikom, a afera sa Ukrajinom samo je “zapalila” Sevidža ponovo.

“Ne radi se o Trampu, zar ne?”, rekao je u svojoj emisiji. “Radi se o nama. O našoj ljubavi prema Americi. Radi se o našolj ljubavi prema našim granicama, jeziku i kulturi.”

Nikson se koristio sličnom jukstapozicijom “mi protiv njih” tokom trajanja afere Votergejt kada je okrivio medije da ga strastveno mrze; upravo zahvaljujući tome veliki broj Amerikanaca podržavao ga je i pošto je podneo ostavku.

A Nikson čak nije imao ništa nalik medijima koje Tramp sada ima da ga brane.

Trampovi savezici neprekidno se pozivaju na činjenicu da Mulerov izveštaj o saradnji sa Rusijom tokom kampanje nije pokazao Trampovu umešanost i da je zato i razočarao levicu. Oni koji ga kritikuju, tvrdi dalje desnica, ponovo žele da protiv predsednika povedu prljavu kampanju i proglase ga krivim i pre nego što se obelodane bilo kakvi dokazi.

Linija na kojoj se Tramp takođe povezuje sa desničarima u medijima je upravo pokušaj da se priča ispriča iz potpuno drugačijeg ugla; ovog puta forsira se da su Džo Bajden i njegov sin Hanter – a ne Tramp – zataškali svoje petljanje sa Ukrajinom.

Haniti svakog dana program počinje sa najavom da se bori protiv liberalnih medija koji mrze Trampa, a da je prava priča u stvari upravo Bajden. Limbo je svojim slušaocima takođe rekao da je Džo Bajden najkorumpiraniji političar u Vašingtonu, ali i izložio teoriju da je čitava afera sa Ukrajinom nameštaljka demokrata sa ciljem da se oslobode i Trampa i Bajdena i oslobode put nekom trećem, verovatno Elizabet Voren.

Dženin Piro je na Foksu ove nedelje rekla da će se “ovo poglavlje završiti kada Tramp ponovo pobedi 2020.” Lu Dobs, još jedan prijatelj predsednika Trampa i voditelj na Foksu, nasmejao se i složio sa Piro. “To će biti prilično dobro poglavlje za Ameriku ako stvarno pobedi. A hoće.”