Sve što treba da znate o koronavirusu: Prvi simptomi, kako da se zaštitite i kakva je situacija u svetu i Srbiji

0
Foto: Profimedia

Stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije (SZO) proglasili su globalnu vanrednu situaciju zbog koronavirusa koji je do sada ubio 170 osoba, dok sve više avio kompanija obustavlja letove za Kinu.

U Kini je broj preminulih od posledica koronavirusa porastao na 200, javio je Njujork tajms, a prema najnovijim podacima, broj zaraženih je prebacio 10.000.

Slučajevi oboljenja registrovani su prvi put u svim kineskim provincijama. Dok avio kompanije otkazuju letove za Kinu, stranci čekaju na evakuaciju.

Evakuacija stranaca iz Vuhana, epicentra epidemije, i pored pritiska građana, većinom studenata i njihovih roditelja, zbog rizika od širenja zaraze, nije najbolja opcija. Velika Britanija, Južna Koreja, Singapur, Novi Zeland i Australija, najavljuju da će evakuisani u naredne dve sedmice biti u obaveznom karantinu. Australijske vlasti planiraju da evakuisane smeste na udaljena Božićna ostrva.

Pored Vuhana najkritičnija situacija je u gradu Huangang.

Za sada van Kine nije zabeležen nijedan smrtni slučaj, ali su u mnogim zemljama zabeleženi slučajevi oboljevanja od ovog virusa.

U Finskoj je zabeležen prvi slučaj novog tipa koronavirusa (2019-nCoV), u Francuskoj je registrovan peti pacijent, a indijsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je otkriven prvi slučaj u južnoj državi Kerala.

Svetske avio-kompanije nastavljaju da obustavljaju ili ograničavaju saobraćaj sa Kinom, a među poslednjima koji su to učinili je i “Er Frans”, koji je smanjio broj letova za Kinu.

Jedan kruzer sa 6.000 putnika od juče je usidren ispred luke u Rimu, jer je par iz Hongkonga prijavio da ima respiratorne probleme i groznicu.

Ograničenje ulaska u SAD

SAD su danas proglasile vanrednu zdravstvenu situaciju i objavile mere ograničenja ulaska u zemlju zbog novog koronavirusa koji se iz Kine proširio u druge države.

Američki ministar zdravlja Aleks Azar objavio je da je predsednik Donald Tramp potpisao naredbu kojom će privremeno biti zabranjen ulaz u SAD stranim državljanima za koje se veruje da bi mogli da prenesu virus.

Srpkinja u Indiji i njen muž pušteni iz karantina, nisu zaraženi koronavirusom

Bračni par, Indijac i njegova supruga, državljanka Srbije, otpušteni su iz karantina u indijskom gradu Goji, jer su analize pokazale da nisu zaraženi koronavirusom, potvrdio je agenciji Tanjug ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, a preneo RTS.

Ivica Dačić je rekao i da će evakuacija troje srpskih državljana iz kineskog grada Vuhanabiti obavljena noćas, uz pomoć Francuske, koja će organizovati avionski prevoz do francuskog grada Istrea, i da se očekuje da avion stigne sutra u toku dana.

U tom francuskom gradu će biti obavljeni pregledi i preduzete dalje mere zdravstvene zaštite, dodao je Dačić.

Šta kaže “Batut”

Institut za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut” saopštio je da su u Srbiji, skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije (SZO), uspostavljene potrebne mere u cilju brze detekcije mogućih slučajeva unošenja koronavirusa u populaciju i adekvatnog zdravstvenog nadzora, preneo je N1.

Krajnji cilj svih preventivnih mera je sprečavanje i kontrola širenja infekcije izazvane novim koronavirusom na teritoriji Srbije, naveo je Institut.

Svetska zdravstvena organizacija sinoć je zbog koronavirusa proglasila vanrednu situaciju od međunarodne važnosti za javno zdravlje i pozvala sve države da se koordinirano i u skladu sa smernicama SZO bore protiv širenja virusa i epidemije.

Institut je naveo da proglašenje te situacije podrazumeva i omogućava aktiviranje procedura SZO za vanredne situacije, što ima za cilj da obezbedi brzu međunarodnu pomoć SZO državama članicama, kojima je pomoć potrebna, u cilju što efikasnijeg sprečavanja širenja i zaustavljanja epidemije izazvane novim korona virusom.

Državama članicama SZO preporučuje se da i dalje nastave sa primenom mera koje su već uspostavljene, uz praćenje daljih preporuka SZO u narednom periodu, naveo je Institut.

Kancelarija SZO u Srbiji

Šef Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Marijan Ivanuša rekao je danas da u Srbiji nema potrebe za paniku kada je reč o korona virusu, prenose mediji.

On je za Radio-televiziju Srbije rekao da tog virusa u Srbiji nema i da ljudi treba da se ponašaju kao u normalnoj situaciji i da vode računa o higijeni. Ivanuša je dodao da građani slobodno mogu dobijati poštu i pakete iz Kine.

Institut za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ saopštio je danas da su u Srbiji, skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije (SZO), uspostavljene potrebne mere u cilju brze detekcije mogućih slučajeva unošenja korona virusa u populaciju i adekvatnog zdravstvenog nadzora.

Krajnji cilj svih preventivnih mera je sprečavanje i kontrola širenja infekcije izazvane novim korona virusom na teritoriji Srbije, naveo je Institut. Svetska zdravstvena organizacija sinoć je zbog korona virusa proglasila vanrednu situacijuod međunarodne važnosti za javno zdravlje i pozvala sve države da se koordinirano i u skladu sa smernicama SZO bore protiv širenja virusa i epidemije.

Institut je naveo da proglašenje te situacije podrazumeva i okomogućava aktiviranje procedura SZO za vanredne situacije, što ima za cilj da obezbedi brzu međunarodnu pomoć SZO državama članicama, kojima je pomoć potrebna, u cilju što efikasnijeg sprečavanja širenja i zaustavljanja epidemije izazvane novim korona virusom.

Državama članicama SZO preporučuje se da i dalje nastave sa primenom mera koje su već uspostavljene, uz praćenje daljih preporuka SZO u narednom periodu, naveo je Institut.

Zaraženo dete u Nemačkoj

Novi slučaj koronavirusa zabeležen je u Nemačkoj, saopštili su zvaničnici Bavarske. To znači da je u Nemačkoj do sada registrovano šest slučajeva oboljenja od ovog virusa.

Reč je o detetu jednog od zaposlenih u firmi u kojoj je već zabeleženo četiri slučaja koronavirusa, saopštilo je bavarsko ministarstvo zdravlja.

Sve zaražene osobe su u stabilnom stanju, saopšteno je.

Prvi slučaj u Rusiji

Kako javlja Gardijan, i u Rusiji se pojavio koronavirus. Dve osobe su zaražene, a kako su objavile tamošnje vlasti, reč je o kineskim državljanima koji su sada u izolaciji.

Ruske vlasti danas su saopštile da su u Rusiji registrovana dva slučaja virusne upale pluća kod kineskih državljana i dodale da će evakuisati svoje gradjane iz nekoliko kineskih provincija zbog epidemije te bolesti.

Potpredsednica ruske vlade Tatjana Golikova izjavila je da je jedna zaražena osoba u Uralu, a druga na području dalekog istoka Rusije i dodala da su oba pacijenta u izolaciji.

Golikova je rekla da je Rusija počela da evakuiše svoje državljane iz kineske provincije Hubej i grada Vuhan gde se pojavila epidemija novog koronavirus.

“Prema našim prvim informacijama, u Vuhanu ima 300 naših državljana, a u celom Hubeju 341”, rekla je ona i dodala da će do 4. februara evakuisati Ruse iz kineskog ostrva Hainan, gde se nalazi 2.665 ruskih turista u organizovanim turama.

Golikova je rekla da se neće više izdavati radne vize kineskim državljanima kojih ima mnogo u Rusiji.

Letovi prema Kini biće ograničeni od sutra, a samo će biti dozvoljeni letovi nacionalne aviokompanije Aeroflot prema Pekingu, Šangaju, Kantonu i Hongkongu.

Kineske aviokompanije će moći da prevoze putnike samo do medjunarodnog aerodroma u Moskvi.

Ruska sanitarna agencija je sa svoje strane objavila preporuke, kao što su redovno pranje ruku, nošenje maske i izbegavanje kontakta sa sagovornikom kao što su ljubljenje ili pružanje ruke.

Rusija je već tokom nedelje navela da zatvara kopnenu granicu sa Kinom, dugu 4.250 kilometara, i da će pojačati kontrolu na aerodromima.

Granični prelazi sa Mongolijom su takodje zatvoreni za kineske državljane.

EU daje 10 miliona

Evropske komisija saopštila je da će s deset miliona evra podržati istraživanje novog koronavirusa, koji se pojavio u Kini.

Brisel je uputio hitan apel za projekte istraživanja, koji će “unaprediti razumevanje epidemije novog koronavirusa, doprineti efikasnijem bolničkom lečenju pacijenata zaraženih virusom i poboljšati pripreme i reakcije sanitarnih službi”, navodi se u saopštenju. 

Evropska komisija je navela da je neophodno znati više o virusu kako bi se bolje sprovele preventivne mere i lečeli pacijenti. Istraživači imaju rok do 12. februara da prijave projekte.

U Kini je od novog virusa umrlo 213 ljudi, a oko 10.000 je zaraženo. Stotinak slučajeva zaraze registrovano je u dvadesetak zemalja Evrope i severa Amerike.

Zašto je važan Tajland?

Novinarka Gardijana istakla je da bi prvi potvrđeni slučaj koronavirusa na Tajlandu mogao da bude naročito značajan za dalji razvoj situacije – reč je o taksisti koga je zarazio putnik.

Taksista je jedan od petoro novozaraženih na Tajlandu, kako su mediji preneli, što znači da ih je tamo sada ukupno 19. Tajland je najpopularnija destinacija za odmor među Kinezima, naročito sada u vreme prosla lunarne nove godine, te su vlasti upozorile da su moguće epidemije u turističkim centrima u ovoj zemlji.

Na Tajland je iz Vuhana i drugih kineskih gradova u kojima je izbila epidemija stiglo više od 25.000 ljudi, a na račun tajlandske vlade upućene su kritike da je turizmu i profitu dat prioritet nad javnim zdravljem.

Najnovije informacije o širenju koronavirusa u svetu možete pratiti OVDE.

Screenshot / Johns Hopkins CSEE

Poslednje informacije o koronavirusu:

 • Svetska zdravstvena organizacija proglasila je vanrednu situaciju zbog korona virusa na globalnom nivou, jer virus nastavlja da se širi van granica Kine.
 • Dosad je preminulo više od 200 ljudi, a potvrđeno je još više od 10.000 zaraženih.
 • Fejsbuk je saopštio da će preduzeti potrebne mere da spreči širenje lažnih vesti i dezinformacija u vezi sa virusom.
 • Prvi slučajevi obolelih od koronavirusa potvrđeni su i u Velikoj Britaniji.
 • Tajland i Japan potvrdili su po 14 slučajeva obolelih od koronavirusa zasad; Hongkong i Singapur po 10; Tajvan 8; Australija, Malezija i Makau po 7; Francuska, Nemačka i SAD 6; Južna Koreja i bUAE po 4; Kanada 3; Britanija, Vijetnam, Rusija i Italija po 2; Indija, Filipini, Nepal, Kambodža, Šri Lanka i Finska po jedan.
 • Nema potvrđenih smrtnih slučajeva izvan Kine.
 • Singapur je zatvorio granicu sa Kinom – blokirano je izdavanje viza kineskim državljanima, ali ulaz je zabranjen i strancima koji su boravili u Kini u poslednjih 14 dana.
 • Mongolija je takođe najavila zatvaranje granica kako bi sprečila da virus uđe u zemlju.
 • Hongkong još uvek ne planira zatvaranje granica.
 • Hiljade putnika zadržano je na italijanskom kruzeru zbog sumnje da među putnicima ima zaraženih.
 • Američki istraživači već rade na vakcini protiv novog virusa koji se pojavio u Kini.

Vremenski sled događaja:

 • 31. decembar 2019. – Kina obaveštava Svetsku zdravstvenu organizaciju o velikom broju slučajeva nalik upali pluća u Vuhanu
 • 1. januar 2020. – Zatvorena je pijaca sa morskim plodovima i životinjskom hranom sa koje se smatra da je potekla epidemija
 • 9. januar – SZO saopštava da infekciju izaziva novi tip korona virusa
 • 10. januar – Kina objavljuje genetski kod novog virusa
 • 11. januar – Naučnici počinju da rade na vakcini – potvrđena prva smrt
 • 13. januar – Virus se prvi put širi van granica zemlje – prvi slučaj je otkriven na Tajlandu
 1. Koliko je virus zarazan? Prema prvim procenama, otprilike kao SARS – umereno. On može da pređe tek šest stopa od zaražene osobe, dok male boginje, npr, mogu da pređu do sto stopa i ostanu žive na površini satima.
 2. Koliko je smrtonosan? Još uvek je teško precizno proceniti, ali je stopa smrtnosti zasad manja od 3 odsto – daleko manja nego u slučaju epidemije virusa SARS.
 3. Koliko je potrebno da se pojave prvi simptomi? Između dva dana i dve nedelje, što otežava prepoznavanje bolesti, a virus se i tom periodu svejedno prenosi.
 4. Koliko će efikasne biti reakcije na širenje virusa? SZO pohvalila je napore Kine da odgovori na širenje virusa, ali mnogi strahuju da karantini neće biti dovoljno efikasna mera.
 5. Kada će biti dostupna vakcina? Vakcina će, u najboljem slučaju, biti dostupna tek za godinu dana.

Prvi simptomi virusa:

 • Povišena temperatura, grlobolja, kašalj, otežano disanje i dijareja. U naprednom stadijumu virus može da izazove upalu pluća i otkazivanje bubrega, a na kraju i smrt.

Koronavirus u Srbiji:

 • U Srbiji nema potvrđenih slučajeva obolelih od novog virusa.
 • Institut za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut” saopštio je da su u Srbiji, skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije (SZO), uspostavljene potrebne mere u cilju brze detekcije mogućih slučajeva unošenja koronavirusa u populaciju i adekvatnog zdravstvenog nadzora.

Kako da se zaštitite od virusa na putovanjima:

 • U toku leta, bilo bi dobro zaštititi se, a i druge, korišćenjem maske za lice. I, iako ste u avionu, ne zaboravite da nekoliko puta operete ruke.
 • Ono što bi trebalo posebno primenjivati kada ima opasnosti od smrtonosnog virusa jeste dezinfekcija sedišta, naslona, stočića, sigunosnog pojasa i svega što ćete dodirivati u toku leta.
 • Kako biste izbegli eventualni kotakt sa zaraženom osobom, treba birati sedište do prozora i tako imati kontakt sa manjim brojem ljudi nego kada biste sedeli do prolaza gde biste došli u kontakt sa velikim brojem putnika, ali i osoblja.
 • U toku leta trebalo bi držati ventilaciju iznad sedišta sve vreme uključenu, kako bi zadržavanje virusa oko vas bilo sprečeno.
 • Na aerodromu u Beogradu već su uvedene medicinske mere, pooštrena je kontrola na svim graničnim prelazima, a zdravstveni nadzor radi se nad putnicima koji su boravili na području u kome je prijavljeno prisustvo virusa ili imaju sumnjive simptome.

Kako da se zaštitite od virusa – kod kuće (preporuke SZO):

 • češće perite ruke;
 • stavite maramicu ili ruku na usta kada kijate;
 • čim dobijete temperaturu idite kod lekara;
 • uputite doktora u svoju istoriju putovanja;
 • nemojte jesti sirovo meso.

Ukoliko putnici koji dolaze iz Vuhana ili drugih oblasti iz Kine u kojima se pojavio novi korona virus, imaju simptome respiratornog oboljenja sa povišenom telesnom temperaturom, mogu se javiti na broj telefona 064 8945 235.

Za više informacija možete kontaktirati Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović-Batut” (telefon 011 2684 566) ili institute/zavode za javno zdravlje na teritoriji na kojoj boravite, saopštilo je Ministarstvo zdravlja (na srpskom i kineskom jeziku).