Sve o lažnoj vesti o smrti Ratka Mladića: Kako su se “upecali” mediji, ko stoji iza podvale i šta je, posle svega, rekao haški osuđenik

0
Foto: Profimedia

Vest da je preminuo Ratko Mladić odjeknula je širom Balkana, ali se ubrzo ispostavilo da je u pitanju laž.

Mediji su se “upecali” na objavu jednog Tviter profila, za koji se ispostavilo da je lažan, a otkriveno je i ko stoji iza podvale.

U pitanju je Italijan Tomaso Debenedeti koji ima bogatu istoriju sličnih podvala sa lažnim vestima: uspeo je da plasira u javnost vesti da su preminuli papa, Fidel Kastro, Pedro Almodovar…

Kako su se “upecali” mediji

Tviteraši i pojedini mediji prilikom objavljivanja vesti o navodnoj Mladićevoj smrti pozvali su se na tvit Bisere Turković, ministarke spoljnih poslova BiH u kom se navodi da je to potvrdio predsednik Međunarodnog tribunala.

Inače, taj nalog, sa nazivom Bisere Turković, otvoren je tek u januaru ove godine i ima nekoliko stotina pratilaca, što je ulilo sumnju u njegovu autentičnost.

Potvrda o neautentičnosti ovog naloga ubrzo je i stigla – sa istog profila. U novom tvitu navedeno je da je profil kreirao italijanski novinar Tomaso Debenedeti, a u međuvremenu je i uklonjen sa Tvitera.

Ko stoji iza podvale

Tomaso Debenedeti ima bogatu istoriju sličnih podvala sa lažnim vestima.

Uspeo je da plasira u javnost vesti da su preminuli papa, Fidel Kastro, Pedro Almodovar…

Kada je 2012. godine objavio da je preminuo sirijski predsednik Asad, skočila je cena nafte i stvorio je kratkotrajnu krizu na tržištu.

“Tviter je super kada želite da objavite da je neko preminuo”, rekao je Debenedeti u razgovoru za Gardijan.

“Društvene mreže su najčešće korišćen izvor informacija, ali mediji često poveruju u lažne vesti zbog brzine i potrebe da prvi objave neku vest”.

Njegove podvale “progutali” su i najveći svetski mediji, a pored lažnih vesti o tragičnim događajima, De Benedeti je radio i lažne intervjue, predstavljao se tuđim imenima, podvaljivao pisma i tekstove.

Među brojnim lažnim intervjuima koje je uradio su i oni sa Ljosom, Toni Morison, Filipom Rotom…

Pozvao je Internešnal Herald Tribjun i predstavio se kao Umberto Eko i ponudio im svoj tekst, koji su oni objavili potpisavši poznatog pisca.

A šta je rekao Mladić…

A pošto je svaka dilema u vezi sa vešću o smrti Ratka Mladića rešena, oglasio se i on sam.

“Živ sam, majke mi!”, rekao je Ratko Mladić svom sinu u telefonskom razgovoru, nakon što je prekinuo posetu advokata u pritvorskoj jedinici, da bi se javio porodici i dematnovao netačne informacije o njegovoj smrti.

Mladićev sin Darko rekao je da je njegov otac tako reagovao na lažnu vest i da se nije posebno uzbuđivao, niti je dalje komentarisao.