Sve mape sveta koje znate su pogrešne

0
Na ovoj novoj, dvostranoj mapi, Antarktik i Australija, desno, mnogo su tačnije predstavljeni, a udaljenost je lakše izmeriti. Ilustracija: Ričard Got, Robert Vanderbej i Dejvid Goldberg

Većini mapa sveta je istekao rok trajanja. “Merkator” je osmislio jedan flamanski kartograf još 1569. “Vinkel Tripel”, kartografski stil koji najviše voli “Nacionalna geografija”, začet je još 1921. A mapa “Dymaxion”, koju je posebno promovisao arhitekta Bakminster Fuler, debitovala je u jednom broju časopisa “Lajf” iz 1943.

“Pomalo smo došli do kraja, do granice onoga što sa kartama može da se uradi”, kaže Dž. Ričard Got, astrofizičar sa Univerziteta Prinston u Nju Džerziju. “Ako želite da napravite nešto neviđeno, treba vam nova ideja.”

Njegova ideja? Iskoristiti i zadnju stranicu. Napraviti kartu sveta koja će biti dvostrani krug, nalik na vinilnu ploču. Mogli biste da stavite severnu hemisferu na gornju stranu, a južnu hemisferu na donju, ili obrnuto. Ili, da drugačije to objasnimo: mogli biste da izduvate trodimenzionalnu Zemlju i svedete je na dve dimenzije. A ako uspete, mogli biste da naterate ljude da shvate koliko su netačne bile sve ranije mape.

Nijedna ravna mapa našeg okruglog sveta ne može da bude savršena. Prvo je neophodno da oljuštite kožu Zemlje, pa da je raširite. Ovo stvara distorzije. Ako ste u kabinetu geografije u školi imali “Merkator” mapu, primera radi, možda ćete odrasti ubeđeni da je Grenland veličine Afrike (a nije ni blizu) ili da je Aljaska veća od Meksika (takođe – nije). Ovaj iskrivljeni pogled na svet mogao bi da vas natera da, makar podsvesno, potcenite zemlje u razvoju.

Oblici se takođe menjaju u projekcijama mapa. Udaljenost se razlikuje. Linije se iskrivljuju. Neke projekcije, poput “Merkatorove”, uspevaju da reše neke od problema, ali po cenu onih drugih. Neke druge mape, kao što je “Vinkel Tripel”, prave kompromise, pokušavajući da ujednače greške u površini, smeru i razdaljini.

Od 2006. dr Got i Dejvid Goldberg, kosmolog sa Univerziteta Dreksel u Filadelfiji, razvijaju sistem koji bi mogao da sabere sve ove greške. No jedna distorzija se uvek ponavljala: matematički zasek, od pola do pola, duž Pacifika. Taj oblik nikada više ne može bez ikakvih gubitaka da se nalepi na sferu.

“Ovo uništava ceo globus”, kaže dr Got.

Njegova nova, dvostrana mapa, koju je osmislio sa dr Goldbergom i sa Robertom Vanderbejom, matematičarom sa Prinstona, uspeva da izbegne ovo topološko nasilje. Mapa se jednostavno nastavlja preko ivice. Bez ikakvog reza, rezultat distorzije kod Goldberg-Gotove je mnogo manji od svih ostalih mapa koje se trenutno koriste, kaže se u nacrtu studije koju sastavlja ovaj tim.

“Nikada mi ne bi palo na pamet da sve ovo može tako da se reši”, kaže Kristijan Kerkovic, mađarski kartograf koji takođe radi na sopstvenim projekcijama.

Iako nove mape uspevaju da reše neke distorzije, dr Kerkovic je uočio i potpuno novu slabost. U jednom trenutku možete da vidite samo polovinu planete. To podriva osnovnu premisu – raširiti ceo svet ispred vas i proučavati ga, na jednoj strani ili na ekranu.

Ako pitate dr Gota, ovo se uopšte ne razlikuje od trodimenzionalnog globusa. Ali dr Kerkovic nije baš ubeđen u to: na kraju krajeva, uvek možete pomalo da rotirate globus ne biste li videli šta je u njegovom okruženju. Kada je reč o dvostranoj mapi, morate da okrenete celu stvar.

Uspešnost jedne mape zavisiće od njene primene, od toga da li će njena popularnost s vremenom rasti. Dr Got je osmislio novi stil mape, kao fizičkog predmeta koji možete da okrećete u rukama. Mogli biste da isečete jednu iz nekog časopisa, ili biste mogli da imate nekoliko njih u fascikli, sa prikazima različitih planeta ili različitih podataka.

On se nada da će svako poželeti da odštampa i svoju, koristeći uputstva koja će se nalaziti u njegovom izveštaju.

“Zalepite ih zajedno sa dvostranim selotejpom – mislim da je to bolje od običnog lepka, mada možete da koristite i njega”, kaže dr Got. Potom je isecite. “Najbolje bi bilo da koristite karton”, dodaje on.

Ovaj tekst objavljen je u novom broju Njujork tajmsa na srpskom, koji je na svim kioscima od četvrtka, 8. aprila

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs