Sve je spremno za najveću naučnu zabavu ove jeseni

  0

  Poslednji septembarski dani proteći će u znaku desete Evropske noći istraživača, najveće do sada! U čak 29 gradova širom Srbije, 27. i 28. septembra od 16 časova naučnici će pokazati uzbudljivo i zabavno lice nauke, a svi sadržaji biće besplatni za posetioce.

  U korak sa celom Evropom, Srbija se već deseti put zaredom pridružuje jedinstvenoj naučnoj zabavi koja slavi nauku, naučnike, ali i njihov istraživački rad i sve to na zanimljiv način predstavlja radoznalcima svih uzrasta. Evropska noć istraživača, koja se ove godine održava istovremeno u više od 370 gradova širom kontinenta, još jednom će pokazati drugačije lice nauke, otkrivajući kako uzbudljivu stranu naučnog rada, tako i prisutnost i važnost nauke za našu svakodnevicu, ali i budućnost.

  Na petnaestak lokacija širom Beograda mališani, ali i oni stariji, moći će da se oprobaju u lovu na naučno blago, kroz zanimljive postavke istraže prošlost ili se pak upoznaju sa nikad bližom budućnošću. Moći će i da zavire kako u laboratorije, tako i u neke sasvim drugačije prostore gde će biti u prilici da upoznaju naučnike i zajedno sa njima naprave svoje prve naučne korake. Tako će posetioci BIG Fashion tržnog centra uživati u zvuku fotona i laserskih harfi, moći će da istražuju morsko dno, saznaju šta je to malakologija i upoznaju neverovatane školjke, ali i da vide kako nastaje prva rukom naslikana prenosna 3D slika u Srbiji inspirativnog naziva „Odrastanje“. U Institutu Servantes uz brojne zabavne, ali i veoma korisne psihološke radionice za mlade, radoznalci će moći da probaju da li samo uz pomoć svoje koncentracije i pažnje mogu da pokrenu avion. Francuski institut skrenuće pažnju posetilaca na toplotna ostrva grada, zelene krovove budućnosti ali i na zanimljive mikrofluidne čipove i robote. Centar za promociju nauke provešće svoje posetioce raznim delovima Beograda kroz virtuelnu istraživačku igru, vraćajući ih u prošlost i ukazujući na „pametnu“ budućnost. Astronomska opservatorija ugostiće u subotu ljubitelje zvezda i planeta, dok će Kuća legata biti otvorena za sve one zainteresovane da DNK detektivima pomognu da identifikuju počinioce krivičnih dela.

  Uzbudljivo će biti i u Nišu, gde će veliku pažnju zasigurno privući naš čuveni naučnik Nikola Tesla, čija će njujorška laboratorija biti dostupna svim posetiocima za razgledanje, zahvaljujući najsavremenijim tehnologijama! Svoja vrata otvoriće i biblioteka budućnosti, a istorijat ovog grada moći će da se proučava kroz najrazličitiji nakit i intrigantne pozorišne plakate iz prošlosti. Zanimljive postavke čekaju i najveće radoznalce koji će se oduševiti čarobnim svetom svetlucavih biljaka ili pak pričama o pravljenju otrovnih napitaka, sve od Kleopatre pa do Šekspira.

  Kragujevac svoje posetioce vodi na put oko sveta kroz društvene igre, trudeći se da kroz zabavu i interakcije prikaže na koji se to način isti matematički pojmovi različito sagledavaju od jedne do druge kulture. Ljubitelji informatike saznaće na koji način svoja znanja mogu da iskoriste u očuvanju kulturnog i naučnog nasleđa, dok će se najmlađi posetioci kroz kreativne radionice upoznati sa najlepšim kragujevačkim zdanjima iz nekih prošlih vremena.

  Leskovac će predstaviti putnike namernike, kiridžije, tatare i telale, povezujući na jedinstvenoj radionici nekadašnje glasonoše i današnji svet interneta. Poštovaoci starih zanata moći će da izoštre svoje tkačke veštine, dok će oni zainteresovaniji za tehnologiju biti u prilici da se upoznaju sa mikro:bit načinom za učenje kroz zabavu. Užičani će na zabavan način moći da se upoznaju sa fotosintezom, spajajući znanja iz fizike, hemije i biologije! Uz to će upoznati i svet zaboravljenih, nekoliko vekova starih ćiriličnih štamparija, a svoja vrata otvoriće im i prava mala kovačnica novca.

  Svilajnac će svoje posetioce učiti tajnama forenzike, dok će ljubitelje savremenih tehnologija savetovati kako da sami kod kuće mogu da naprave holograme! Jagodina je spremila neobičnu avanturu Tesinim koracima, a priprema se i za upoznavanje posetilaca sa čudesnim svetom ferofluida i neodimijumskih magneta. Čačak je pak inspiraciju pronašao u liku i delu Nadežde Petrović, pa će na jedno veče oživeti duh Srbije s početka 20. veka. Kruševac će se posvetiti predstavljanju staroslovenskih brojeva, kaligrafiji i zagonetnom Fibonačijevom nizu, a pored toga će moći da se bave i naukom jesenjeg lišća ili da zavire u nevidljivi nanosvet. Šabac će svojim radoznalcima predstaviti „srpski Stounhendž“ – arheološko otkriće u Pocerini, a ljubitelje još dalje prošlosti povešće u šetnju sa dinosaurusima, mamutima i drugim izumrlim vrstama, ali i živim fosilima. Prvi put se manifestaciji pridružuje i Mali Zvornik gde će glavne zvezde večeri biti nesvakidašnja hidroponična kultura i posve neobična Globalna edukativna avantura.

  Najveća naučna zabava ove godine održaće se 27. septembra u čak 29 gradova, najviše do sada: u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Zrenjaninu, Kikindi, Šapcu, Bečeju, Inđiji, Nišu, Kragujevcu, Ubu, Užicu, Čačku, Malom Zvorniku, Kruševcu, Trsteniku, Zaječaru, Gornjem Milanovcu, Negotinu, Knjaževcu, Smederevu, Ranovcu, Svilajncu, Despotovcu, Jagodini, Ćupriji, Pančevu, Novom Pazaru i Leskovcu. Osim u petak, druženje će u pojedinim gradovima biti nastavljena i u subotu, 28. septembra sve od 16 do 20 časova.

  Evropska noć istraživača u Srbiji finansirana je iz programa „HORIZON 2020“ koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma Marija Sklodovska-Kiri. Sva naučna dešavanja realizuju se kroz tri projekta.

  Projekat ReFocuS 2.0 (The Road to Friday of Science), čiji je koordinator Prirodno-matematički fakultet Niš, organizuje Evropsku noć istraživača u saradnji sa Institutom za biološka istraživanja „Siniša Stanković“, Centrom za promociju nauke i Zavodom za zaštitu spomenika kulture Kragujevac.

  Projekat SCIMFONICOM 2018-19 (Science in Motion for Friday Night Commotion) koordiniše Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Univerziteta u Beogradu u saradnji sa Fakultetom za fizičku hemiju.

  Projekat ReConNeCt (Research, Connections, Networks and Culture) vodi Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, a partneri na projektu su Prirodno matematički fakultet Novi Sad, Centar za promociju nauke (CPN), Kreativno edukativni centar, Udruženje naučnih komunikatora – Naukom, Visoka tehnička škola strukovnih studija Zrenjanin I Visoka tehnička škola strukovnih studija Subotica.

  Sve informacije o sadržajima, lokacijama i satnici ovogodišnje Evropske noći istraživača moguće je proveriti na sajtu www.nocistrazivaca.rs.