“Sve je gotovo”, rekao je Leka Ranković. “A sve zbog nekog prisluškivanja, ako ga je uopšte i bilo…”: Kako je “pakovan” Brionski plenum – Iz poklon knjige koja se dobija uz Nedeljnik

0
Aleksandar Ranković, 1945 godina. Foto Profimedia

Šesnaesti je jun 1966. godine. Aleksandar Ranković se vraća kući sa sednice Izvršnog komiteta CK – za koju je tog jutra saznao da se održava. Nisu hteli ni da mu kažu šta je na dnevnom redu. Još je bio dan, nije se dugo zadržao – ne kao nekada kada su satima znali da razgovaraju o svemu. Njegova žena Slavka je sa vrata videla da nešto nije u redu. Bio je potpuno drugačiji. Stavlja joj ruku na rame: “Sve je gotovo. Sve je završeno…”

Tek tako, jedna politička karijera je u trenutku završena, jasno mu je bilo da sledi pad, a pad sa takve visine na kojoj se nalazio Ranković nikako ne može da bude bezbolan.

Stajao je tako zamišljen i posle kratke pauze izgovorio: “A sve zbog nekog prisluškivanja, ako ga je uopšte i bilo…”

Kada je Leka došao na sednicu, svi su ćutali, niko nije hteo, ili mogao, da ga pogleda.

“Odmah sam shvatio da mi se nešto gadno skuvalo”, pričao je Dobrici Ćosiću.

Tito je otvorio sednicu i nije okolišao – rekao je da ga Udba prisluškuje u svim njegovim odajama. Otkriveno je, takođe, da se prisluškuju Kardelj i svi članovi rukovodstva.

“Ja u to ne verujem”, rekao je Ranković. “Ako to neko čini, onda je taj u nečijim stranim rukama. Njega je odneo đavo. Od osnivanja Službe bezbednosti ja stojim na njenom čelu i osećam se odgovornim za njen rad. Znam kuda sve ovo vodi i kako će da se završi. Zato, drugovi, podnosim ostavke na sve partijske i državne funkcije.”

“Je li i na državne?”, kao da je samo to zanimalo Tita.

“I na državne.”

Krenuli su napadi. Ranković je verovatno najbolje znao kako to ide (nije se pobunio kada je smenjivan Blagoje Nešković, nije sprečio ni izbacivanje Milovana Đilasa, u jednom ratnom trenutku sebi najbližeg partijskog druga) – i znao je da će i mnogi koji su mu prijatelji klimati glavom i izgovoriti ono što mu je unapred pripremljeno.

*Iz knjige Veljka Miladinovića “Aleksandar Ranković: Srpski mit, jugoslovenska tragedija” koja se dobija na poklon uz novi Nedeljnik koji na kioske dolazi u četvrtak 11. juna.

***

Nedeljnik čitaocima poklanja ediciju koja se čekala godinama. U našoj “letnjoj biblioteci” nalaze se priče o Titu, Milanu Stojadinoviću, Milovanu Đilasu, Aleksandru Rankoviću (poklon uz novi broj od 11. juna), a u narednom broju dobija se i knjiga o Draži Mihailoviću.