Sve češće se priča i o otvaranju vrtića: Kada će početi da rade i kakve će biti mere zaštite dece

0
Foto: Profimedia

Nije prošlo mnogo vremena od novinarskog pitanja na konferenciji za medije o puštanju vrtića u rad do sve učestalijih izjava epidemiologa iz Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 da je takva mogućnost sve izvesnija.

Prethodnih dana je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao da je još uvek prerano govoriti o povratku dece u vrtiće, ali epidemiolozi su ovih dana bili nešto određeniji.

Epidemiolog dr Predrag Kon izjavio je jutros gostujući na TV Pink da se mora razmišljati o otvaranju vrtića zbog roditelja koji moraju da rade, a čija su deca korisnici tih vrtića.

“Biće nužno da se vrtići otvaraju, jer i dalje moramo da čuvamo bake i deke za koje još nije preporučeno da čuvaju svoje unuke. U nekom početku biće preporučeno da ti vrtići ne budu gusto smešteni, biće preduzete posebne mere”, naglasio je Kon.

Moraće vrtići da počnu da rade, kao i kada je bila pandemija svinjskog gripa, tu izlaza nema”, najavio je dr Kon na jednoj od prethodnih konferencija za medije.

Epidemiolog Branislav Tiodorović je, govoreći skoro o normalizaciji svakodnevnog života, rekao da je najoptimističnija prognoza da vrtići prorade krajem maja, a možda čak i u junu.

On je tada pomenuo da bi se i rad škola mogao očekivati tada, ali je ministar prosvete Mladen Šarčević u međuvremenu rekao da povratka đaka u klupe neće biti do kraja ove školske godine koji se očekuje krajem maja.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus