Svako jaje od Nove godine mora biti obeleženo na ovaj način

0
Foto: Profimedia

Svako jaje koje se pakuje od 1. januara mora biti obeleženo na način propisan Pravilnikom o kvalitetu jaja, čija je primena počela 1. januara ove godine, izjavila je direktorka Uprave za veterinu Emina Milakara.

Novi Pravilnik o kvalitetu jaja, ukazuje Milakara, predviđa da deklaracija na pakovanju sadrži datum pakovanja, klasu jaja i težinsku grupu, rok trajanja, trgovačko ime ili oznaku, način uzgoja koka nosilja.

Zatim, dodaje ona, informacije za potrošače da se jaja moraju držati na odgovarajućoj temperaturi, veterinarski kontrolni broj objekta za pakovanje jaja, naziv i adresu proizvođača i/ili objekta za pakovanje jaja ili prodavca, broj komada jaja i način hranjenja koka nosilja.

Primenom novog Pravilnika prestala je da važi dosadašnja klasifikacija jaja u sedam klasa (S S, S, A, B, C, D i E), a uvodi se, ističe Milakara, razvrstavanje u dve klase kvaliteta – A i B.

To znači da A klasi pripadaju sveža jaja za promet, dok su jaja B klase namenjena industrijskoj proizvodnji. Jaja će se razvrstavati i po težini u četiri grupe kao kod odeće – S, M, L i XL.

S druge strane, kôd na jajetu moraće da sadrži broj koji označava način uzgoja koka nosilja – 0 znači da su jaja iz organskog uzgoja, 1 da su koke uzgajane na otvorenom prostoru, 2 da su koke uzgajane u živinarniku, 3 da su koke uzgajane u kavezu.

Kod na jajetu mora da sadrži i državu porekla i broj farme na kojoj su uzgajane koke nosilje.

Emina Milakara je podsetila je da je Pravilnik donet u februaru prošle godine, a da je primena obeležavanja jaja, koja je prethodno bila najavljena od juna 2019, odložena za 1. januar ove godine, kako bi proizvođači imali dovoljno vremena za nabavku mašina za obeležavanje jaja.

“Ono što se trenutno nalazi u prometu su i dalje jaja koja nisu obeležena, što znači da su ona pakovana i stavljena u promet u decembru i biće u prometu do isteka roka trajanja jaja, znači 28 dana. Svako jaje koje je pakovano od 1. januara mora biti obeleženo kako je propisao Pravilnik”, rekla je Milakara za Tanjug, a preneo B92.

Ističe da će inspekcija u toku planiranih kontrola sva jaja koja nisu u skladu sa Pravilnikom povući iz prometa.