“Svako ignorisanje će nas koštati”: Šta treba dobro da znate ako se vraćate sa letovanja

0
Foto: Profimedia

Stabilnu epidemiološku situaciju u Srbiji mogao bi da naruši povratak turista sa letovanja, upozoravaju epidemiolozi već nedeljama unazad.

Oni zato apeluju na sve građane koji se vraćaju u Srbiju, naročito iz onih oblasti gde je stanje sa koronavirusom pogoršano, da ostanu u samoizolaciji narednih 14 dana.

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je da povratak u Srbiju 25.000 turista sa letovanja iz inostranstva može uticati na povećanje broja zaraženih u toku septembra, da početak školske godine sa sobom može doneti određene rizike kad je zaražavanje u pitanju ali i da je broj obolelih od korone direktno vezan za nepoštovanje mera.

“Svako ko dolazi u Srbiju treba da bude svestan da se sobom nosi rizik, te bi bilo dobro da se nađe u nekoj vrsti kućne izolacije. Bilo da je u pitanju povratak sa letovanja ili dolazak iz jednog mesta u drugo, svi bi trebalo da imamo tu naviku da pazimo kako na sebe tako i na druge”, rekao je Tiodorović.

On je naveo da je važno da studenti, koji dolaze sa onih teritorija gde je epidemiološka situacija lošija u odnosu na Srbiju, poštuju mere i budu na oprezu.

“To se svakako ne odnosi samo na one koji dolaze, već na celokupno stanovništvo, jer je primenjivanje i poštovanje mera od izuzetnog značaja za suzbijanje virusa”, istakao je Tiodorović.

“Upozoravamo sve te ljude da ukoliko imaju neke tegobe odmah se jave i da se spreči širenje”, rekao je epidemiolog Predrag Kon.

Obavezne mere karantina za povratnike iz inostranstva nema.

“Ne sme da se ignoriše prisustvo virusa, svako ignorisanje će nas koštati”, naglasio je Kon. 

Imunolog Srđa Janković kaže da za strože karantinske mere trenutno nema uslova, ali da je preporuka na snazi.

“Svako ko dolazi sa područja gde postoji korona treba da ostane u samoizolaciji. U ljudskoj prirodi je da različito reaguje na različite situacije, ali je važno da smanjimo rizik za prenošenje virusa, da štiteći sebe štitimo i druge”, rekao je Janković.