“Svaki pokušaj formiranja vlasti na osnovu lažnih izbora smatraćemo rušenjem ustavnog poretka…”: Opozicija koja zagovara bojkot usvojila deklaraciju

0
BETAPHOTO/LUKA FILIPOVIC/EV

Opozicija okupljena oko ideje bojkota izbora usvojila je u Beogradu deklaraciju kojom se obavezuju da će svaki pokušaj formiranja vlasti na osnovu rezultata “lažnih izbora” smatrati aktom rušenja ustavnog poretka, preneo je N1.

U deklaraciji se navodi da će takvu vlast smatrati nelegitimnom i protiv nje će se boriti svim vrstama otpora i građanske neposlušnosti.

“Nastavićemo borbu za slobodne medije i slobodne i poštene izbore svim raspoloživim legitimnim sredstvima sa ciljem demokratizacije Srbije”, navodi se u deklaraciji. 

Dodaje se da će se suprotstaviti nasilju, “posebno svakom ekstremizmu povezanom sa režimom”. 

“Obavezujemo se na solidarnost u zaštiti svih ugroženih građana koji se nađu na udaru pesnice vlasti zbog drugačijeg mišljenja ili kritičkog delovanja i pružićemo pomoć i zaštitu ugroženim ljudma i grupama”, stoji u deklaraciji.

Takođe, navodi se da će u tom pravcu nastaviti saradnju sa svim organizacijama i pojedincima koji imaju isti cilj.

“Nastavićemo razgovore sa predstavicima Evropske unije i drugih zemalja i organizacija koje podržavaju demokratkse vrednosti, slobodu medija i poštene izbore”, ističe se u deklaraciji. 

Deklaraciju je okupljenima pročitao lider Pokreta za preokret Janko Veselinović, a prisutni su je usvojili jednoglasno podizanjem listića na kojima piše “Bojkot”. 

Srpska opozicija koja je donela odluku o bojkotu izbora okupila se u Beogradu na skupu u Kombank dvorani kojim je označen početak kampanje bojkota, a zatim su krenuli u protestnu šetnju do zgrade Radio-televizije Srbije.