Svaka generacija ima Džokera kakvog zaslužuje

0
Profimedia

U godini upečatljivih filmskih slika, jedna od najnezaboravnijih bila je slika čoveka sa licem umazanim klovnovskom šminkom, koji viri iz automobila dok razvija smrtonosnu brzinu i uživa u noćnom vetru i haosu koji je napravio na ulicama Gotama. Tako preteće, tako đavolski.

U ulozi Džokera u filmu ‘Dark Knight’ držao nas je na rubu nestrpljenja, a u iščekivanju kakvu bi groznu vragoliju mogao da učini u nekom novom nastavku, kao i širokim spektrom uloga u kojima je ostavio svoj jedinstven potpis, Hit Ledžer je za sobom ostavio trajnu zaostavštinu.“

Tako je Kevin Klajn govorio te 2009. godine, u noći u kojoj je Džoker ovenčan Oskarom za najbolju sporednu ulogu.

Prva Klajnova rečenica savršeno će opisati i trenutak u novom filmu o Džokeru i jednu od najupečatljivijih filmskih slika ove godine.

Džoker je preživeo, zahvaljujući Hoakinu Feniksu i još više zahvaljujući svojoj prirodi. On možda ima 79 godina, ali se savršeno prilagođava vremenu u kojem posle dugog ćutanja oživi.

Sve je počelo 1940. godine kada su trojica umetnika – Bil Finger, Bob Kejn i Džeri Robinson – napravili svoje skice antiheroja. Još uvek postoje neslaganja oko toga ko je zapravo kreirao Džokera, ali je činjenica da je njegovo umetničko rođenje bilo plod ukrštanja lika Džokera sa karte i lica glumca Konrada Vejta iz filma „The Man Who Laughs“…

Ceo tekst novom Nedeljniku koji je na kioscima od četvrtka 17. oktobra. Digitalno izdanje dostupno na NOVINARNICA.NET