Svađa opozicije zbog tvitova o Mićunoviću, šest tačaka sporazuma o Libiji, Jokić odličan i u porazu: Vaš brifing za ponedeljak

0

SVAĐA OPOZICIJE ZBOG TVITOVA O MIĆUNOVIĆU – Poslanik i član Demokratske stranke, Balša Božović, pozvao je na izbacivanje Boška Obradovića, lidera Dveri iz Saveza za Srbiju, kome pripadaju obe ove stranke, dok je DS najoštrije osudila njegov tvit u kojem spominje profesora Dragoljuba Mićunovića.

“Zahtevamo od Boška da se ubuduće suzdrži od necivilizovanog komentarisanja izjava istaknutih demokrata čija su politička misao i delo postavili temelje moderne demokratske Srbije i da svoju energiju usmeri na toksičnog pol.protivnika, koji nam je jedini zajednički sadržalac”, navode iz DS.

Obradović je prethodno oštro kritikovao Mićunovića zbog izjave da ne podržava bojkot izbora.

SPORAZUM O LIBIJI U ŠEST TAČAKA – Svetski lideri postigli su finalni sporazum na međunarodnoj konferenciji o Libiji.

Ruska agencija Tas je imala uvid u nacrt dokumenta. Prema tom nacrtu, proces rešenja krize u Libiji biće podeljen na šest delova: primirje, embargo na oružje, politički proces, reforma sektora bezbednosti, ekonomska i finansijska reforma, poštovanje međunarodnog humanitarnog prava i ljudskih prava.

U nacrtu se takođe poziva na nemešanje u oružani sukob u Libiji i traži od Saveta bezbednosti UN da uvede sankcije zemljama koje krše embargo na oružje.

DRŽAVNI SEKRETAR O “EKSTERNOJ KONTROLI PRAVOSUĐA” – Državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić izjavio je da Ustav Srbije mora da se menja kako bi pravosuđe dobilo eksternu kontrolu, jer su sudstvo i tužilaštvo, kako je rekao, postali “neodgovorna grana vlasti” i “zatvoreni sistem koji vodi račina samo o sebi”. Naveo je primer Francuske u kojoj, kako je rekao, sudije i tužioce postavlja predsednik države.

Ilić je, gostujući na TV Prva, rekao da je Ministarstvo pravde tokom procesa evropskih integracija izgubilo ingerencije, i da su tužilaštvo i sudstvo postali dva potpuno zatvorena sistema, “po sistemu vrana vrani oči ne vadi”.

“Sudstvo i tužilaštvo postali su neodgovorna grana vlasti, zatvoren sistem koji vodi računa samo o sebi i koji niko ne kontroliše eskterno”, ocenio je on.

“CRNA GORA NEĆE POVUĆI ZAKON O SLOBODI VEROISPOVESTI” -Crna Gora neće povući Zakon o slobodi veroispovesti, poručuje predsednik Crne Gore Milo Đukanović u intervjuu za Tanjug. Kaže da masovni protesti, koje vidi kao u suštini političke, mada “obučene” u crkveno ruho, sa naglašenim prosrpskim predznakom, ne mogu ugroziti vlast, niti politiku koju vlast vodi.

Ovo je važan period emancipacije Crne Gore, napominje, u kome treba stvoriti sve institucionalne pretpostavke za dalji državni i duhovni razvoj crnogorskog društva, pa i obnovu, kako kaže, autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve.

Đukanović je pozvao “na razgovor kako implementirati taj zakon”.

NOVI ZEMLJOTRESI U ALBANIJI – Dva zemljotresa pogodila su Albaniju juče u roku od nekoliko minuta, jedan u Kukešu i jedan u Peškopeji, prenosi Kossev.

U početku je izveštavano o zemljotresima jačine 4.6 i 4.5 stepeni Rihterove skale, dok je Ministarstvo odbrane potom saopštilo da su bili 3.9 i 3.8 stepena.

“Prema preliminarnim podacima IGJEUM (Istraživačkog instituta u Tirani), dve oscilacije jačine 3.8 i 2.9 stepena Rihterove skale zadesile su Debar i Kukeš”, saopštilo je albansko Ministarstvo odbrane.

SAGA O KOSOVSKOJ VLADI SE NASTAVLJA – Lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa izjavio je da Samoopredeljenje treba dobro da razmotri poslednju ponudu DSK-a jer je veoma izbalanisirana i  obezbeđuje da dva subjekta učestvuju jednako u najvišim predstavničkim telima i upravnim organima Kosova, prenose kosovski mediji.

“Ukoliko se ti uslovi ne obezbede, onda bi bilo neizvesno kako bi ta koalicija funkcionisala, čak i ako bi bila uspostavljena. Stoga, očekujemo da se naša ponuda uvaži, proceni i da se dobije odgovor od Samoopredeljenja koji će nam omogućiti da uskoro napravimo koaliciju”, istakao je Mustafa.

Kako prenosi Gazeta Ekspres, Mustafa je rekao da neće biti više sastanaka sa Kurtijem ako Samoopredeljenje odbije tu ponudu.

KRVAVE DEMONSTRACIJE U IRAKU, DESETINE RANJENIH – Bezbednosne snage Iraka ranile su danas desetine demonstranata pošto su obnovljeni antivladini protesti ponovo zahvatili Bagdad i jug zemlje, izjavili su aktivisti i zvaničnici.

U sukobima demonstranata i bezbednosnih snaga u centru Bagdada ranjeno je najmanje 27 osoba.

Bezbednosne snage su bacale suzavac i ranile 23 demonstranta koji su odgovorili kamenicama i povredili četiri policajca, izjavili su zvaničnici.

Protesti su održani i u četiri provincije na jugu zemlje.

MASOVNI PROTESTI PROTIV SALVINIJA U ITALIJI – Desetine hiljada pristalica italijanskog građanskog antifašističkog pokreta “Sardine” protestovalo je večeras u Bolonji, nedelju dana pre ključnih regionalnih izbora u okrugu Emilija-Romanja. 

Pokret protestuje protiv desničarske stranke Liga i njenog lidera Matea Salvinija, čiji je predstavnik kandidat u tom okrugu poznatom kao “uporište levičara”. Pobeda Lige u tom okrugu bi mogla da destabilizuje ili čak dovede do pada sadašnje vlade koju čini koalicija Demokratske stranke i Pokreta pet zvezdica. 

Prema poslednjim anketama, kandidati levice i desnice u okrugu Emilija-Romanja imaju jednake šanse da pobede na izborima zakazanim za 26. januar i dobili bi oko 45 odsto glasova.

JOKIĆEVIH 30 POENA U PORAZU – Košarkaši Denver Nagetsa poraženi su rezultatom 115:107 u duelu sa timom Indijana Pejsersi.

Najbolji u timu Denvera, postigao je 30 poena.

To je, naravno, Nikola Jokić, koji je tome dodao i 10 skokova.

NASLOVNE STRANE DNEVNIH NOVINA: