Suzavcem rasterali demonstrante: Vodeni topovi i oklopna vozila opet u centru Hongkonga

1
Foto: Profimedia

Policija je u nedelju suzavcem rasterala stotine demonstranata koji su u parku u Hongkongu pozivali na demokratske reforme i osudu komunizma.

Okupljanje stotine demontranata poslednja je u nizu neumornih akcija protiv vlade, a koja traje od juna, kada su građani Hongkonga izašli na ulice protiveći se zakonu o izručenju u Kinu, koji je u međuvremenu povučen.

Protesti koji su se pretvorili u borbu za demokratiju i zahtev za nezavisnom istragom policijskog postupanja nad demonstrantima, slabijeg su intenziteta poslednjih nedelja.

Policija je u nedelju zaustavljala građane i vršila pretres u blizini očekivanih demonstracija.

Oklopna vozila i vodeni topovi viđeni su u centru Hongkonga.

“Svi su svesni rizika zaustavljanja demonstranata i masovnih pritvaranja. Cenim građane Hongkonga koji hrabro izlaze na ulice, uprkos riziku”, rekao je organizator protesta Ventus Lau.

Na nedeljnom protestu više od hiljadu ljudi u parku okruženim najvišim hongkonškim neboderima skandiralo je prodemokratske slogane.

Milioni građana Hongkonga izašli su od letos na ulice, u talasu protesta u znak otpora protiv sada odbačenog predloga zakona kojim bi se dopustilo izručenje kopnenoj Kini.

Ali, ubrzo su protesti prerasli u šire zahteve za većim demokratskim slobodama u najvećem iskušenju za Peking otkad se bivša britanska kolonija vratila pod kinesku vlast 1997.

1 KOMENTAR

  1. Srpski komunisti su srpski komunisticki logor i same logorase isporucili komunistickoj Kini. Naplatili. Podelili zaradu.
    Nema protesta.

Comments are closed.