Neredi u Budvi: Detonacije, suzavac, sirene, privedeno 17 osoba

0
Foto: Profimedia

Policija je u Budvi danas popodne upotrebila suzavac, nakon što je građanima koji su opkolili stanicu policije izdato upozorenje da se raziđu, prenosi Blic.

Privedeni su predsednik Opštine Marko Carević, predsednik Skupštine opštine Krsto Radović, potpredsednik i odbornik Demokrata Dragan Krapović, kao i odbornici DF Đorđije Vujović i Đorđe Pribilović, kao i odbornik SNP Krsto Rađenović.

Nedaleko od stanice policije uhapšen je i poznati bokser Nikola Sjekloća.

U Budvi su se oko 18:30 sati i dalje čule detonacije od bačenih suzavaca i policijske sirene.

Privedeni su i načelnik Službe zaštite i spašavanja Dragan Božović, i načelnik Službe za naplatu komunalija Nino Kaluđerović.

Potpredsednik Opštine Marko Marković kazao je Vijestima da je bio u stanici policije jer je tražio da vidi da li je sa privedenima postupano u skladu sa pravilima. Rekao je da su svi dobro.

Policija je nešto pre 17 sati razbila sve grupe demonstranata.

Takođe, tokom današnjih nereda u Budvi, crnogorski mediji su objavili snimak iz naselja Golubovina na kojem se može videti da dvojica pripadnika Posebne jedinice policije šutiraju jednog muškarca tokom hapšenja, pišu podgoričke Vijesti, a prenosi N1.

Tokom današnjih nereda u Budvi zbog preuzimanja lokalne vlasti, policija je bacila suzavac na građane koji su kamenjem gađali policajce.

Nakon 17.30 je ponovo bačen suzavac kod Osnovne škole “Stefan Mitrov Ljubiša”, a potom i na raskrsnici, gde su izbili nemiri.

Posebna jedinica dovedena je do osnovne škole.

Direktor Mediteranskog sportskog centra Nikola Vučićević kazao je Vijestima da je bačen suzavac u salu dok su trenirala djeca KK Mogren, starosti između devet i 12 godina.

“Deca su bila u užasnom stanju. Nisu znala šta se dešava jer je dim ispunio dvoranu. Radnici MSC su iznosili decu i uspeli da spreče da izbije požar jer je suzavac pao na parket dvorane”, rekao je Vučićević.

Kako prenosi Blic, policija je tokom nereda bacila suzavac i krenula ka okupljenima, koji su vratili suzavac ka policajcima.

Pripadnik Specijalne jedinice policije rekao je reporteru Vijesti da ih okupljeni gađaju kamenicama i da nije sigurno da se ostane. Ispred stanice policije su inspektori sa gas maskama.

Lokalni mediji su ranije preneli da su dva odbornika uhapšena, a da građani blokiraju prilaz zgradi Policije.

Ranije danas jedan sekretar u lokalnoj administraciji se popeo na vrh zgrade Opštine u znak protesta što se nikome ne dopušta da uđe u zgradu.

Privatno obezbeđenje nije jutros dozvolilo smenjenim rukovodiocima da uđu u zgradu Opštine koju obezbeđuje i policija koja je privatnom obezbeđenju zapretila da se ne obračunava s funkcionerima.

Policija je juče blokirala ulaz u zgradu svima.

Premijer Duško Marković je na pitanje novinara danas rekao da policija u Budvi može da “reši stvari za 15 minuta, ali šansu daje razumu”.

“Ovo je sad ovako jer je država trpeljiva.., a ako razuma ne bude, rešićemo to za 15 minuta”, rekao je Marković.

Nova većina u SO Budva, koju predvodi Demokratska partija socijalista, uspela je 11. juna da smeni Marka Carevića i Krsta Radovića na sednici održanoj u turističkom naselju Slovenska plaža, čemu su prethodili incidenti.

Do tada je vlast obavljala koalicija Demokrata i Demokratskog fronta, ali je jedan njihov odbornik odlučio da ih napusti i podrži novu vlast, te oni smatraju da se radi o političkoj korupciji.

Potom je bilo nereda i hapšenja, ali je bilo dogovoreno da se pokuša naći kompromis.

Pre dva dana je, međutim, ponovo došlo do incidenata oko preuzimanja vlasti jer su poslanici i odbornici Demokrata i Demokratskog fronta probili kordon privatnog obezbeđenja i ušli u zgradu Opštine.

(Beta)