“Suviše je on mudar da bi nešto radio direktno, ali Rusija podržava stavove Srbije…”: Vučić se sastao u Moskvi sa Putinom

0

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom razgovarao o svim idejama i načinima za rešavanje kosovskog problema. Putin je izjavio da se između Rusije i Srbije razvijaju veoma pragmatični i istovremeno dobri politički odnosi. Ruski predsednik je potvrdio da u oktobru dolazi u posetu Srbiji.

Nešto pre 17 sati završen je sastanak Aleksandra Vučića i Vladimira Putina u Moskvi, gde predsednik Srbije boravi u dvodnevnoj poseti i gde će biti gost na odloženoj Paradi pobede povodom 75 godina od kraja Drugog svetskog rata.

Vučić je preneo da mu je ruski predsednik na mudar način preneo svoje mišljenje po pitanju Кosova i Metohije, pre svega, poštujući stavove Srbije.

“Pričali smo o svim idejama u svetu i načinima za rešavanje kosovskog problema, i, ako mogu tako da kažem, Putin je na jedan mudar način iskazao svoje mišljenje, pre svega, poštujući stavove Srbuje. Rusija poštuje Srbiju i tu nema nikakve sumnje”, rekao je Vučić na pitanje novinara da li mu je ruski predsednik savetovao kako dalje da nastupa po pitanju rešavanja kosovskog pitanja na međunarodnoj sceni.

Njamu je, dodaje, bilo važno da čuje Putinove stavove i misli po pitanju Кosova i Metohije.

“Suviše je Putin mudar i veliki da bi nešto radio direktno, ali na pametan način ume da ukaže na određene stvari i na tome sam zahvalan”, istakao je Vučić.

Putin zadovoljan razvojem saradnje sa Srbijom
Između Rusije i Srbije razvijaju se veoma pragmatični i istovremeno dobri politički odnosi, istakao je Vladimir Putin na početku sastanka.

Putin je, na početku sastanka u Кremlju, izrazio posebno zadovoljstvo posetom Vučića, i zahvalio mu što će prisustvovati svečanoj paradi u Moskvi povodom 75. godina od završetka Drugog svetskog rata, kao i što će srpski vojnici sa svojim drugovima po oružju iz Rusije prodefilovati ulicama glavnog grada Rusije.

Čestitao je Vučiću na izbornoj pobedi i naglasio da se odnosi dve zemlje razvijaju u svim sferama.

Posebno se osvrnuo na ekonomsku saradnju, i podsetio da je prošle godine trgovinska razmena porasla za 22,6 odsto, a ove godine u prvom kvartalu je porasla za 7,7 procenata.

Istakao je da će Rusija nastaviti sa investicijama, te dodao da će se nastaviti i razvoj saradnje u svim drugim sferama uključujući bezbednosnoj, pre svega u odbrani protiv savremenih pretnji.

Rekao je da se saradnja nastavlja i u vojnoj oblasti, kulturi, obrazovanja i duhovnoj sferi.

Ruski predsednik je rekao da su se dve zemlje uspešno borile protiv koronavirusa.