Sutra sednica Kriznog štaba: Danas se pojavilo novo žarište, juče zabeležen rast novozaraženih, Kon najavljuje popuštanje mera…

1
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO)

Nova sednica Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 trebalo bi da bude održana sutra, prema rečima epidemiologa Predraga Kona.

Kon je najavio da će u petak biti održana sednica Kriznog štaba i da će verovatno uslediti nova značajna popuštanja mera.

Danas je u Srbiji zabeležno novih 48 slučajeva zaraze koronavirusom, manje nego juče kada je registrovan skok novozaraženih i kada je prijavljeno 69 novih oboljenja od COVID-19.

U Novom Sadu je danas ranije prepoznato novo žarište koronavirusa. U privatnom staračkom domu u Petrovaradinu potvređena su 28 slučaja infekcije koronavirusom, među korisnicima usluga, ali i među zaposlenima. Objašnjeno je, potom, da je situacija pod kontrolom i da su epidemiolozi na terenu gde sprovode dalja testiranja. Prema rečima predsednika pokrajinske vlade Igora Mirovića, reč je o “izolovanom slučaju” širenja zaraze.

Osvrćući se na jučerašnje podatke o stanju epidemije u Srbiji i skok u broju novozaraženih, Predrag Kon je objasnio da i dalje moramo biti oprezni i istakao da je neophodno da se ispita zašto se to desilo.

Prema njegovim rečima, povećanje broja zaraženih zahteva dodatnu angažovanost kako bi se situacija vratila u pređašnje stanje.

Kon je juče rekao da je Srbija na kraju epidemije virusa korona, da je došlo vreme za opuštanje i da se ukinu uvedene mere.

“Došli smo do kraja, vreme je da se opuštamo i slažem se sa dr Nestorovićem (Branimirom) da je vreme da se skinu mere. Samo treba da ostavimo distancu od jednog metra. Približavanje na manje od jednog metra nosi mogućnost zaražavanja od bilo čega što druga osoba ima, ne samo virus korona”, rekao je Kon.

On je dodao da se uvek može desiti da se pojavi neki džep, ali da to ne znači da smo objektivno u epidemiji.

Na prethodnoj sednici Kriznog štaba, doneta je odluka kojom se dozvoljava okupljanje do 1.000 ljudi na otovorenom prostoru i najavljeno je testiranje na antitela na lični zahtev, pri čemu je i utvrđena cena tog testiranja u iznosu od 1.200 dinara. Testiranje se tako od 1. juna vrši u domovima zdravlja i zavodima za javno zdravlje.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

1 KOMENTAR

Comments are closed.