“Šurdu je trebalo da igra Lane Gutović, a Firgu Bata Stojković”: Kako su podeljene uloge u “Vrućem vetru”

0

Legendarni glumac Ljubiša Samardžić obožavan je zbog mnogih uloga koje je odigrao, ali mnogi ne znaju da lik Šurde iz “Vrućeg vetra”, kojeg i danas rado gledaju generacije, nije uopšte bio namenjen njemu.

“Malo je poznato da je Šurdu trebalo da igra Lane Gutović, da je Firgu trebalo da igra Bata Stojković, ali je izabran Čkalja, što je sasvim dovoljno za esejističke rasprave o trci za glavne role u ‘Vrućem vetru’. Samo je Bora Todorović bio siguran, stvarajući jednu od najboljih epizodnih uloga ikada odigranih”, pisao je za Nedeljnik svojevremeno kolumnista Aleksandar Apostolovski.

“Moj prvi susret sa Ljubišom Samardžićem bio je u bioskopu. Gledao sam ‘Prekobrojnu’. To je bio prvi kontakt i ono što se zove ‘ljubav na prvi pogled’. Između nas dvojice stvorena je, kako se danas kaže, neka hemija. Imao je nešto što je iz njega izbijalo, bez obzira na to kakvu je ulogu igrao. Bilo da je igrao u ‘Divljim svinjama’, kao mali švercer, ili nekog partizanskog borca. Kod njega je uvek dominirao jak životni naboj”, govorio je tvorac i scenarista serije Siniša Pavić.