Supruga Aleksandra Kataija podržala rasiste, fudbaler pozvan na hitan sastanak u Los Anđeles, navijači traže otkaz

0
Ilustracija Profimedia

Pvrotimac Los Anđeles Galaksija i povremeni srpski reprezentativac Aleksandar Katai pozvan je na hitan sastanak sa čelnicima kluba zbog ponašanje njegove supruge, koja je objavama na društvenoj mreži Instagram vređala Afroamerikance i stala na stranu rasista, prenosi Mozzart sport.

U vreme kada se SAD suočavaju sa masovnim protestima nakon smrti Afroamerikanca Džordža Flojda prilikom hapšenja u Mineapolisu i u trenutku kada je rasizam u SAD postao problem broj jedan, Katajieva supruga je na Instagramu objavljivala sadržaj uz poruke mržnje.

“Pobij g…a bre”, “Stoka odvratna pali crkve”, “Black Nikes matter”, su poruke koja je Tea Katai objavila na Instagramu. Takođe, ona je pozdravila potez njujorške policije koja kolima ulazi među demonstrante ilustracijom aplauza.

Tea Katai je ubrzo postala tema u najpoznatijim američkim medijima popout Vašington posta, ESPN, Los Anđeles Tajmsa, Sports ilustrejda.

Iako je obrisala sporne poruke, šteta je načinjena i zabeležena.

Javnost u SAD je zgrožena rasističkim ponašanjem supruge srpskog fudbalera i tražila je oštru reakciju kluba u kojem Katai nastupa.

Los Anđeles Galaksi se ubrzo nakon incidenta oglasio saopštenjem u kojem je poručio da će sa sa Kataijem danas održati hitan sastanak.

“Los Anđeles Galaksi najoštrije osuđuje pomenute objave na društvenim mežama i tražio je njihovo ukidanje. Galaksi stoji čvrsto u borbi protiv rasizma bilo koje vrste uključujući i onaj koji sugeriše nasilje ili nastoji da umanji napore onih koji se bore za rasnu ravnopravnost. Galaksi, takođe, podržava zajednice svih boja u protestima protiv sistemskog rasizma, socijalne nejednakosti i nasilja. Naročito stojimo uz crnu zajednicu”, piše u saopštenju amerčkog kluba koji je najavio da će posle današnjeg sastanka sa srpskim fudbalerom odrediti dalje korake.

Takođe, gomila navijača već traži raskid ugovora sa Katajiem koji je u Galaksi došao zimus kao veliko pojačanje i trebalo je da čini napadački triling sa Čičaritom Ernandezom i Kristijanom Pavonom.

Nekadašnji fudbaler Crvene Zvezde je uputio javno izvinjenje zbog poruka njegove supruge.

“Objave moje supruge Tee Katai na društvenim mrežama su neprihvatljive. Ne delim te poglede na svet i to se ne toleriše u mojoj porodici. Rasizam, delimično protiv tamnopute zajednice, nije samo problem u Evropi i SAD, već širom sveta. Najoštrije osuđujem belu nadmoć, rasizam i nasilje protiv druge boje kože”, napisao je Katai.

“Životi tamnoputih su bitni. Ovo je greška moje porodice i ja preuzimam potpunu odgovornost. Pobrinuću se da moja porodica i ja preduzmemo sve bitne korake da naučimo, razumemo, slušamo i podržimo tamnoputu zajednicu. Razumem i da će biti potrebno vremena da zaslužim opet podršku ljudi Los Anđelesa. Spreman sam da uložim neophodan rad i napor da naučim iz ovih grešaka i budem bolji saveznik i zastupnik u borbi za jednakost. Žao mi je zbog bola koji je nanet porodici Los Anđeles Galaksija i svima koji se bore protiv rasizma”, dodao je Katai.