“Suočavamo se sa udarima, iznutra i izvana, usmerenim na urušavanje pravnog poretka…”

0
Profimedia

Crnogorski predsednik Milo Đukanović izjavio je da se Crna Gora suočava sa višestrukim udarima iznutra i izvana, ali da bezbednost države nije ugrožena.

“Crna Gora se suočava sa višestrukim udarima, iznutra i izvana, kroz otvorenu spregu crkve s nacionalističkim vansistemskim delovanjem, usmerenim na urušavanje pravnog poretka i negiranje građanskog i multietničkog karaktera crnogorske države, što bi u krajnjem značilo povratak na srednjovekovni sistem u kojem je crkva bila iznad države i građana”, rekao je Đukanović.

On je, kako je saopšteno iz Službe za informisanje predsednika Crne Gore, održao govor u Ženevi na 43. sesiji Saveta za ljudska prava.

Govoreći o Zakonu oslobodi veroispovesti zbog kojeg desetine hiljada vernika protestuju dva puta nedeljno, Đukanović je kazao da se posebno nakon njegovog usvajanja Crna Gora suočila sa optužbama samo jedne verske zajednice.

“Suočili smo se i sa brutalnom medijskom kampanjom dominantno iz bližeg okruženja, s veštim manipulacijama i pokušajima da se država optuži da namerava da otima crkvenu imovinu i menja njihovu viševekovnu namenu”, rekao je on.

Predsednik Crne Gore je poručio da stabilnost zemlje nije ugrožena.

“Ukazujemo koliko je opasno prenebregavati realnost, igrati se osećanjima vernika i biti objekat ili oruđe u realizaciji opasnih velikodržavnih projekata, što bi sve zajedno trebalo da nas zabrinjava”, kazao je on.

(Beta)