Sunce od sada pokreće ProCredit flotu automobila

  0

  ProCredit banka, kao vodeća banka u promociji i podršci investicija u obnovljive izvore energije, sagradila je modernu solarnu elektranu – kapaciteta 40kW – na krovu svoje centrale u Beogradu i time osigurala ne samo dodatnu energetsku nezavisnost, već i svoj značajno manji uticaj na zagađenje životne sredine.

  Ova solarna elektrana će na godišnjem nivou proizvoditi 41.600 kilovatsati struje (kWh), dok će njenim korišćenjem ProCredit banka smanjiti uticaj na emisiju štetnih gasova sa efektom staklene bašte u Srbiji za čak 31,5 tonu godišnje. 

  – Naša banka se već godinama aktivno bavi promocijom i ulaganjima kako u obnovljive izvore energije, tako i u projekte malih i srednjih preduzeća, poljoprivrednih gazdinstava i domaćinstava koja imaju za cilj unapređenje njihove energetske efikasnosti. Ovom solarnom elektranom smo želeli, sa jedne strane, da značajno unapredimo svoje ekološke performanse, a sa druge da svim ostalim preduzećima, kompanijama i proizvođačima u Srbiji pokažemo da ulaganja u solarnu energiju predstavljaju odlično i veoma isplativo poslovno rešenje – rekao je Ivan Smiljković, član Izvršnog odbora ProCredit banke.

  Po njegovim rečima, solarna elektrana na krovu banke je druga elektrana te vrste koju ProCredit banka danas poseduje, jer na platou ispred ulaza u centralu banke već dve godine radi mala „solarka“, kapaciteta 5 kW, koja se koristi isključivo za punjenje električnih automobila. Takođe, dodaje Smiljković, ProCredit banka u svom voznom parku ima više od 70% električnih i hibridnih automobila sa niskom emisijom štetnog CO2, dok su kapaciteti solarnih elektrana u vlasništvu Banke duplo veći od godišnjih potreba koje ta vozila imaju za čistom energijom.

  – U momentu kada je zagađenje vazduha u Beogradu i drugim većim gradovima tema broj jedan, ProCredit banka svojim primerom daje ohrabrenje i podsticaj drugima, ali i više od toga. Gotovo polovinu zelene energije koju proizvode naše elektrane ProCredit banka će besplatno davati vozačima svih elektro ili hibridnih „četvorotočkaša“, koji u bilo koje doba mogu da svrate do naše Centrale i napune svoja vozila čistom i zelenom energijom. Takođe, namera ProCredit banke je da u 2020. godini intenzivira ulaganja u obnovljive izvore energije, kao i da pruži još sveobuhvatniju podršku svima koji su zainteresovani za takvu vrstu investicija. Iz tog razloga, naša banka u saradnji sa svojim poslovnim partnerima, uvoznicima i distributerima solarnih sistema, priprema veoma atraktivnu ponudu za nabavku opreme i postavljanje manjih solarnih elektrana, namenjenu kako preduzećima i poljoprivrednim gazdinstvima, tako i fizičkim licima. Biće to veoma povoljna ponuda koju ćemo veoma brzo i zvanično predstaviti, uz beskamatne kredite naše banke, dug garantni rok i svu neophodnu podršku stručnjaka – objasnio je Smiljković.