“Šugava Rijeko puna si Srba, ne brini Rijeko ima još vrba…”: Od Torcide do odbornice HDZ-a, priča o vrbama i “nespretnom izražavanju”

1
Foto: Profimedia

Utakmica Rijeke i Hajduka iz Splita bila je veoma dinamična i na tribinama, ne samo na terenu.

Navijači splitskog kluba, istakli su transperent koji je od jednog dela hrvatske javnosti ocenjen kao šovinistički i pun govora mržnje, ali je bilo i onih koji afirmativno govorili o tome što je Torcida istakla.

“Šugava Rijeko puna si Srba, ne brini Rijeko ima još vrba…”, pisalo je na Tribini, a onda je gostujuću u jednom podkastu, odbornica HDZ-a Ivona Milinović komentarisala kome su zapravo “potrebne vrbe”.

“Ja nemam ništa protiv navijačkog folklora. Ali imam prema ovome što trenutno čini Torcida, Hrvatskoj čini štetu. Stvarno je neprimereno pevati takve pesme i davati Pupovcu argument da sutra plače da su Hrvati fašisti. Međutim, ako ćemo biti bezobrazni, ljudi treba da znaju da je u Rijeci 6,5 odsto Srba, nama ne trebaju nikakve vrbe, možda po nekim selima u Dalmaciji gde ih ima 30-40”, rekla je Milinovićeva.

Ona je takođe istakla da predstavnik Srba u Hrvatskoj Milorad Pupovac i Torcida sarađuju i da navijači Hajduka oblače majice sa natpisima “Ubij Srbina”, samo da bi Pupovac mogao da reaguje.

Premda je naišla na osudu jednog dela javnosti, Milinovićeva je naglasila da se, naravno, samo “nespretno izrazila”.

“Svakako se duboko izvinjavam hrvatskoj javnosti koja je čitala moje izjave koje su izrečene upravo u kontekstu osude šovinističkog ponašanja dela Torcide. I ja sam samo čovek, i izvinjavam se zbog pogrešnog izražavanja. Niti to mislim, niti mi je to bila namera reći, ali to što sam izrekla je bilo pogrešno. Htela sam poručiti upravo suprotno – da je dosta brojanja krvnih zrnaca jer to šteti svim hrvatskim građanima”, napisala je u objavi na Fejsbuku.

Torcida ju je zbog toga nazvala “Srpkinjom”, a čini se da ni Torcidine oponente nije ubedila da je bila samo nespretna u izražavanju.

1 KOMENTAR

  1. Hajduk, srpsko ime i prezime samo to ovi nacionalisti ne znaju.Srbi ga osnovali i dali ime.Toliko, pametnom dovoljno.

Comments are closed.