Sudski poziv za Trampovog advokata, najavljene nove blokade taksista, Zvezda dočekuje Olimpijakos u Ligi šampiona: Vaš brifing za utorak

1
Foto: Profimedia

DAČIĆ: MAKRON MI REKAO DA PRENESEM VUČIĆU DA ĆE ISPUNITI OBEĆANJA – Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić otkrio je šta mu je predsednik Francuske Emanuel Makron rekao u Njujorku.

Šef srpske diplomatije rekao je da je Makron naglasio da će se aktivno uključiti u dijalog Beograda i Prištine čim se završe parlamentarni izbori na Kosovu.

“Makron mi je sam rekao da prenesem predsedniku (Srbije) Aleksandru Vučiću da će uraditi sve što mu je obećao tokom posete Beogradu, da samo čeka da se završe kosovski izbori i da će se onda aktivno uključiti u dijalog Beograda i Prištine”, rekao je Dačić za Blic od utorka.

Prepričavajući kratak susret s Makronom i njegovom suprugom Brižit u četvrtak u Njujorku, na marginama zasedanja Generalne skupštine UN, Dačić je istakao da je francuski predsednik još pod utiskom dvodnevne posete Srbiji sredinom jula.

RADA TRAJKOVIĆ: “MAFIJA JE DRŽAVNI PROJEKAT NA KOSOVU” – Kandidatkinja na listi koalicije „Sloboda“, Rada Trajković, smatra da bi pobeda Srpske liste na tamošnjim oktobarskim izborima značila da je sada „mafija državni projekar Srbije na Kosovu“, objavio je portal KoSSev.

Trajković je ocenila i da Srpska lista „nije kompetentna da dobije podršku srpskog naroda“.

“Pobedom Srpske liste bi se srpska žrtva koja je na Kosovu i Metohiji evidentna već punih 20 godina kompromitovala, jer bi to onda značilo da je mafija sada suštinski državni projekat Srbije na Kosovu”, izajvila je ona.

“Srpska lista kao nosilac te kompromitacije, čiji je i potpredsednik Milan Radoičić poznat kriminalnim krugovima, ne može da bude ono s čim bi Srbi trebalo da se predstave kosovskoj i međunarodnoj javnosti”, ocenila je Trajković.

SUDSKI POZIV ZA TRAMPOVOG ADVOKATA DA DOSTAVI SVA DOKUMENTA – Advokat Donalda Trampa, Rudi Đulijani, sudski je pozvan da Kongresu SAD dostavi dokumenta potrebna za istragu protiv predsednika SAD.

Od Đulianija je zatraženo da donese dokumenta koja se odnose na predsednikove aktivnosti u vezi s Ukrajinom.

Odbor Predstavničkog doma za obaveštajne i spoljne poslove i za nadzor i reforme najavio je sudski poziv dok istražuje Trampova nastojanja da natera Ukrajinu na istragu njegovog političkog rivala iz Demokratske stranke, Džoa Bajdena i poslova njegovog sina. Đulijani u tome pomaže Trampu.

I Tramp i Đulijani su priznali da su nastojali da utiču na ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da istraži aktivnost Hantera Bajdena u upravnom odboru ukrajinske gasne kompanije u vreme kada je njegov otac, kao potpredsednik SAD, upravljao diplomatskim odnosima vlade predsednika Baraka Obame s Kijevom.

TAKSISTI NAJAVLJUJU NOVE BLOKADE – Tihi rat oko putnika na ulicama glavnog grada, posle kraće pauze, pretvorio se opet u – glasni rat.

Nekoliko hiljada taksista iz gotovo svih najvećih udruženja otvorilo je seriju blokada Beograda, bez konačnog broja epizoda ili repriza.

U Ministarstvu saobraćaja ponavljaju da Zakon o prevozu putnika svi moraju da poštuju. Ministarka ne vidi rešenje na ulici.

Taksisti Beograđanima poručuju – borimo se na ulici, jer to je naše radno mesto, a mi dodajemo – radno vreme za utorak od 13 do 15 časova, epicentar blokade – centar grada.

FOLKSVAGEN TUŽILO 470.000 LJUDI – Pred Višim pokrajinskim sudom u Braunšvajgu započeo je dosad najveći sudski proces u kojem kupci Folksvagenovih vozila traže odštetu.

Kupci od ovog automobilskog koncerna traže novac zbog štete pretrpljene skandaloznim manipuliranjem podacima o količini štetnih izduvnih gasova kod automobila s dizel motorima.

“Sud mora prvo proceniti u kojoj meri je kupcima Folksvagenovih vozila bila nanesena šteta”, rekao je na početku suđenja Mihael Nef, sudija u ovom procesu.

Folksvagen tvrdi da kupci vozila u kojima je bio ugrađen zabranjeni softver nisu pretrpeli nikakvu štetu, te da dalje koriste svoje automobile.

POSLE SEDAM GODINA OTVORENA GRANICA IZMEĐU SIRIJE I IRAKA – Posle sedam godina Irak i Sirija su otvorile glavni prelaz na zajedničkoj granici koji nije radio zbog sirijskog građanskog rata i borbe protiv ekstremista Islamske države.

Otvaranje prelaza koji povezuje mesta Kaim u Iraku i Bukamal u Siriji trebalo bi da ojača trgovinu te dve arapske zemlje.

Ono će međutim doprineti i jačanju uticaja Irana, pošto će vojnim formacijama u Iraku koje Teheran podržava, omogućiti lakši pristup istočnoj Siriji u vreme rasta tenzija izmedju Irana i SAD.

Ta oblast je mesto sukoba kurdskih boraca koji imaju podršku SAD, i snaga sirijske vlade i njihovih saveznika koje podržava Iran.

ZVEZDA DOČEKUJE OLIMPIJAKOS U DROM KOLU LIGE ŠAMPIONA – Fudbaleri Crvene zvezde odigraće večeras na stadionu Rajko Mitić, drugu utakmicu grupne faze ovogodišnje Lige šampiona, protiv grčkog Olimpijakosa.

Crveno-beli su u situaciji “biti ili ne biti” iako je takmičenje tek počelo jer bi ukoliko ostanu bez pobede, a sasvim sigurno ako budu poraženi, imali male šanse da prezime u Evropi.

Večerašnja utakmica je posebna i zbog “bratskog odnosa” koji navijači Crvene zvezde imaju sa navijačima Olimpijakosa.

PARTIZAN PREDUHITRIO VUČIĆA I OBJAVIO KOLIKO JE NOVCA DOBIO OD DRŽAVE – “FK Partizan, suočen sa konstantnim insinuacijama u vezi sa državnim donacijama, komercijalnim kreditima i sponzorskim ugovorima, odlučio je da se odazove svim učestalim zahtevima i javno objavljuje sve finansijske podatke o učešću Republike Srbije u svojim prihodima”, stoji na početku saopštenja kluba iz Humske.

Crno-beli su objavili da su od 2014. do 2019. godine “od države” dobili 7,56 miliona evra.

U saopštenju su se i zahvalili predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

NASLOVNE STRANE DNEVNIH NOVINA:

1 KOMENTAR

  1. Apropo taksista; koliko bi tek pošte mogle da se bune pošto ljudi, masovno plačaju svoje troškove prema državi, on line 🙂
    E pa, šta možemo, to se zove napredak, pa se naviknimo što pre!

Comments are closed.